
Jak uprawiać miechunkę peruwiańską?
Owoce miechunki peruwiańskiej, schowane w delikatnej osłonce, są słodkie, trochę przypominają pomarańcze, ananasa lub kiwi. Owoce miechunki pomidorowej są kwaśno-słodkie z nutą goryczki.
Najlepiej uprawiać te rośliny z rozsady, której produkcję rozpoczynamy w lutym. Niektórzy sieją wprost do gruntu w maju, ale nie ma wtedy gwarancji, że owoce dojrzeją. Wymagania glebowo-klimatyczne oba gatunki mają podobne. Oba traktowane są jako rośliny jednoroczne, choć można spróbować przechować je w piwnicy, przycinając krzaki i rzadko podlewając. Lepiej jednak rosną i plonują rośliny wysiane co roku. Można je uprawiać zarówno w szklarni lub pod osłonami, jak i w gruncie. W uprawie pod osłonami plony mogą być większe, bo rośliny nie są narażone na wahania temperatury ani podmuchy wiatru. Oba gatunki lubią zakątki zaciszne i ciepłe. Najodpowiedniejsza dla nich jest gleba żyzna, próchniczna, o pH 6–7. Urosną na wielu innych glebach, ale warto zadbać o ich jakość, dodając obornik lub kompost. Do wykopanego dołka trzeba nasypać dobrej ziemi kompostowej, podłoża do rozsad lub dwie garście obornika granulowanego pod korzeń, przysypując niewielką warstwą gleby, by korzenie nie dotykały bezpośrednio nawozu.
Jak siać miechunkę?
Nasiona miechunki do produkcji rozsady wysiewamy do doniczek, wielodoniczek bądź kuwet wypełnionych podłożem do rozsad, umieszczając je na głębokości 0,5–1 cm w podłożu. Po około 7–20 dniach rośliny powinny powschodzić. Długości wschodów zależą od odmiany i temperatury otoczenia, która powinna oscylować w przedziale 18–20°C. Pikowanie to konieczność dodatkowego zabiegu, lecz rozsada jest wtedy lepiej ukorzeniona i zwarta. Pikowanie wykonuje się, gdy roślina ma dwa liście właściwe, czyli dwa liścienie + dwa liście, co daje cztery listki. Rośliny w nowym podłożu umieszczamy pojedynczo po liścienie, czyli tak, aby liścienie były lekko ponad powierzchnią podłoża. Należy utrzymywać umiarkowaną wilgotność, a przed wysadzeniem do gruntu zahartować, obniżając temperaturę i zmniejszając podlewanie przez około 10 dni, biorąc pod uwagę, że do gruntu wysadzimy pod koniec maja, gdy minie ryzyko przymrozków. Warto mieć pod ręką agrowłókninę, by w razie potrzeby rośliny nakryć.
Kiedy wysadzić rozsadę miechunki do gruntu?
Od końca maja do połowy czerwca rozsadę wysadzamy do gruntu bądź od końca kwietnia pod osłony, zachowując w obu przypadkach rozstawę w rzędzie 50–70 cm, a między rzędami odległość 70–100 cm. Można zmniejszyć odstępy (30–40 cm), decydując się na cięcie roślin, ale najczęściej uprawia się przy pozostawieniu wszystkich pędów. Po posadzeniu trzeba roślinę podlać. Warto miechunkę podeprzeć, np. palikiem, wbijając go przed sadzeniem, w jego trakcie lub tuż po nim – zawsze od północnej strony. Żeby uniknąć zachwaszczenia i utraty wilgoci z gleby, dobrze jest ściółkować, np. agrowłókniną lub agrotkaniną. Roślina w pewnym momencie zaczyna się mocno rozrastać. Można zostawić wszystkie pędy, które przywiążemy do podpór – wówczas zyskamy więcej owoców. Można też część pędów usunąć – wtedy owoce powinny być większe. Ten zabieg nie jest jednak konieczny. Aby przyspieszyć dojrzewanie owoców, ogławiamy roślinę, czyli od połowy sierpnia do połowy września usuwamy wierzchołki pędów i wszystkie kwiaty. Można usuwać również najmniejsze owoce.
Przeczytaj również:
Małgorzata Wyrzykowska