Zamiast kupować, lepiej samemu wyhodować
Na rynku pojawiają się wciąż jakieś nowości. Spróbujmy zmienić swoje przyzwyczajenia i wprowadzić do ogrodu obok warzyw uprawianych od lat, mizunę, rukolę i stewię.
Mizuna – japońska musztarda
Na wysiew nasion jest już trochę późno, bo najlepiej, gdy trafiają do gleby do połowy maja. Teraz pozostaje nam zakup rozsady, ale o tę nietrudno, bo i w sklepach ogrodniczych, i na targach są dostępne. Jeśli jednak ktoś chce uprawiać mizunę od podstaw, podajemy kilka istotnych wskazówek. To roślina jednoroczna o bardzo małych wymaganiach, rośnie szybko i jest odporna na przymrozki. Nadaje się do uprawy zarówno w gruncie, jak i skrzynkach balkonowych. Należy do rodziny kapustowatych, jest bliską krewną kalarepy, brokułu, rzodkiewki.
Dorasta do 25 cm. Podczas kwitnienia pęd kwiatostanowy osiąga czasem 100 cm wysokości. Warto zapamiętać, by użytkować ją przed kwitnieniem, gdyż później jej liście stają się niesmaczne. Ale gdy przekwitnie i zawiąże nasiona, zbierzmy je, by jesienią wysiać na kolejny plon. Kwiaty mizuny są żółte, podobne do kapusty, i nadają się do jedzenia.
Mizuna kiełkuj...