Podobnie jak u aksamitki i nasturcji, korzenie nagietków wytwarzają substancję odstraszającą nicienie. Ma również dobry wpływ na rozwój roślin sąsiednich, dlatego warto sadzić nagietki, podobnie jak aksamitki, pośród pomidorów, marchwi, grochu, malin czy roślin kapustnych.
Pędy nagietka dorastają, w zależności od odmiany, do 25–75 cm. Ich koszyczki kwiatowe osiągają 6–10 cm średnicy.
Kwiaty możemy wykorzystać do obsiewania rabat, a gdy pozwolimy im pod koniec lata zawiązać nasiona, w następnym roku same zagospodarują nam rabatę. Rozmnażamy je z nasion wysiewanych wprost do gruntu partiami od kwietnia do końca czerwca. Zakwitają po 8–10 tygodniach od siewu. Kwitnienie trwa od połowy czerwca do późnej jesieni. Wszystkie odmiany i gatunki wymagają przeciętnej gleby, lubią nawożenie kompostem.
O zastosowaniu w ziołolecznictwie wiemy chyba wszyscy, ale nie zaszkodzi przypomnieć, że używa się tylko ciemno zabarwionych płatków kwiatowych, w pełnym rozkwicie. Zrywa się kwiaty, wyskubuje płatki, rozkłada cienką, pojedynczą warstwą i suszy w cieniu.
Napar z kwiatów nagietka działa przeciwzapalnie, obniża nieco ciśnienie krwi, przyspiesza gojenie ran. Napar stosuje się też do obmywania i okładów przy zapaleniu skóry, owrzodzeniach żylakowych, zastrzałach, trudno gojących się ranach.