StoryEditorOgród

Orzechy zostają na drzewie w czarnej okrywie? Dlaczego tak się dzieje?

30.10.2021., 11:10h
Latem widać, jak orzechy włoskie niby szybko i zdrowo się rozwijają i nie wiadomo dlaczego wiele z nich pozostaje na drzewie w czarnej gnijącej okrywie bądź przedwcześ­nie opada. Co jest tego przyczyną? Jakie patogeny i dlaczego atakują naszego orzecha?

Jakie są objawy antraknozy orzecha włoskiego?

Może to być skutek porażenia antraknozą orzecha włoskiego, zwaną również brunatną plamistością orzecha włoskiego bądź bakteryjną zgorzelą orzecha włoskiego. Antraknoza jest bardzo groźną chorobą orzecha, prowadzącą do znacznego spadku plonu. Szczególnie nasila się w mokrych latach. Chorobę wywołuje grzyb z rodziny workowców, blisko spokrewniony z grzybem powodującym zasychanie liści czereśni. Objawy antraknozy na orzechu występują na liściach, młodych pędach i owocach.

Pierwsze objawy dają się zauważyć na liściach w postaci okrąg­łych, kilkunastomilimetrowych żółtawych plam, które szybko brunatnieją. Mogą być także kanciaste i umiejscowione między nerwami liści. Pierwsze plamy najczęściej pojawiają się na czubkach liści, z czasem się powiększają i zlewają w duże skupienia brunatnej barwy. Plamy występujące na owocach są brunatnoczarne, różnej wielkości, przeważnie zagłębione i o nieregularnych kształtach. Rozlewają się na cały owoc. Porażenie jest tym szkodliwsze, im wcześniej wystąpi. Owoce gniją, nim dojrzeją, i opadają.

Jak ochronić orzecha przed a...

Pozostało 71% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warszawa
15°C
Pochmurno
wi_00
wt.
wi_00
16°C
12°C
śr.
wi_00
26°C
11°C
czw.
wi_00
27°C
14°C
pt.
wi_00
26°C
12°C
sob.
wi_00
22°C
10°C
14. kwiecień 2025 20:56