Jakie zabiegi są ważne dla winorośli?
Ważnymi zabiegami wpływającymi na jakość owoców są:
- cięcie,
- utrzymanie wilgotności podłoża,
- ochrona.
Kiedy rozpoczyna się przycinanie winorośli?
Jako pierwsze jest przycinanie jednorośli. Ten zabieg wykonujemy na około 6 tygodni przed początkiem dojrzewania owoców. Przycinamy je, gdyż pędy boczne, tzw. pasierby, rozwijające się na wierzchołkach, zaczynają dominować. Te aktywnie rosnące wierzchołki zabierają składniki pokarmowe, osłabiając wzrost i rozwój owoców. Nad najwyżej położonym gronem na pędzie pozostawiamy od 4 do 6 liści w odmianach deserowych oraz do 8 liści u odmian przerobowych.
Jak skracać i wyłamywać pasierby?
Drugim, nie mniej istotnym zabiegiem jest skracanie i wyłamywanie pasierbów. Pasierby wyrastające na latoroślach, które pozostawiamy na pędach podczas cięcia, a które w kolejnym sezonie wykorzystamy na owocowanie lub formowanie, przycinamy za 1. lub 3. liściem, licząc od nasady. Pasierby, które wyrastają na pędach przeznaczonych do wycięcia, wyłamujemy u nasady. Kolejnym krokiem jest usuwanie około 5 liści w strefie gron, tzw. liści bazowych. Ten zabieg wykonujemy do początku ich wybarwiania. Poprawia to wybarwianie jagód, zwiększa zawartość w nich cukru i związków fenolowych. W naszych warunkach klimatycznych odsłonięcie gron zmniejsza gnicie przez lepsze i szybsze osuszanie i operację promieni słonecznych. Podsumowując – letnie cięcie pozwala utrzymać krzew w dobrej kondycji, poprawia smak oraz trwałość i jakość owoców.
{se_photo}387863{/se_photo}
Jak utrzymać wilgotność jagód?
Tu ważnym zabiegiem będzie utrzymanie odpowiedniej wilgotności podłoża. Musimy o to zadbać szczególnie od początku zawiązywania pąków kwiatowych, w okresie intensywnego wzrostu jagód oraz podczas długotrwałych okresów suszy. Nawadnianie należy wstrzymać podczas dojrzewania, tzw. mięknięcia. Podlewanie może sprzyjać pękaniu i gniciu owoców oraz pogarszać ich smak i trwałość.
Starajmy się ochronić owoce przed nalotem ptaków, takich jak szpaki, kwiczoły czy kosy, które bardzo często dziesiątkują owoce. Innymi sprawcami szkód są osy i szerszenie żerujące na owocach. Możemy ograniczyć szkody przez osłanianie krzewów siatkami, specjalną agrowłókniną lub nawet rzadko tkaną firanką. Odpowiednio wczesny i systematyczny zbiór dojrzałych owoców również będzie metodą na uniknięcie większych strat. W okresie zbioru winogron powinno się śledzić prognozy pogody, by owoce zebrać przed przewidywanymi długotrwałymi i obfitymi opadami deszczu, które mogą doprowadzić do ich pękania i gnicia. Można chronić owoce przed opadami przez rozwieszenie folii na konstrukcji podporowej.
Małgorzata Wyrzykowska