Kasztan jadalny wytrzymuje spadki temperatur do -25CMałgorzata Wyrzykowska
StoryEditor

Paryż w ogrodzie, czyli uprawiaj kasztana jadalnego w swoim ogródku

14.05.2023., 07:30h
Jego owoce często można nabyć w supermarkecie, ale po co sięgać po kupne, gdy można wyhodować samemu? Czy możliwa jest uprawa kasztana jadalnego w naszym kraju? Tak.

Jest to drzewo, które z uwagi na osiągane rozmiary nadaje się do dużych ogrodów, gdzie oprócz smacznych owoców obdaruje nas cieniem w upalne dni.

Kasztan jadalny przywędrował do Europy z Azji Mniejszej

Na pierwszy rzut oka owoce kasztana jadalnego i kasztanowca zwyczajnego są do siebie bardzo podobne. A jednak między tymi dwoma gatunkami nie ma żadnego pokrewieństwa. I, co ważne, owoce kasztana są jadalne, natomiast kasztanowca wręcz trujące. Różnią się również liśćmi – u kasztana są one długie, lancetowate, szersze po środku i ząbkowane.

Kasztan jadalny pochodzi z Azji Mniejszej, skąd przywędrował około 2000 lat temu do Grecji, a potem do Włoch, Francji i Hiszpanii. Drzewa są okazałych rozmiarów, jak nasze dęby i buki, są długowieczne, ale chyba z racji swojego pochodzenia słabo wytrzymałe na mróz. Choć można je porównać do naszych orzechów włoskich, które czasem przemarzają, ale odrastają. Można spotkać kilkusetletnie okazy – nie w Polsce, ale we Francji. W naszym kraju mają po kilkadziesiąt lat i to nie tylko w zachodnich rejonach, gdzie zimy są łagodne, lecz także centralnych. Żeby wydał owoce, wymaga zapylenia krzyżowego, co oznacza konieczność posadzenia co najmniej dwóch egzemplarzy. Drzewo kwitnie od czerwca do lipca, wydzielając intensywny zapach kojarzący się z tranem. Kwiaty męskie rozwijają się w długich, 30-centymetrowych kłosach, u podstawy których znajdują się 2–3 kwiaty żeńskie. Późną jesienią (październik i listopad) dojrzewają orzechy ukryte w atrakcyjnych kolczastych okrywach nasiennych. Okrywy dojrzałych kasztanów pękają, otwierając się czterema klapami, i uwalniają ukryte owoce.

image

Kasztan jadalny wytrzymuje spadki temperatur do -25C

FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Gdzie sadzić kasztan jadalny?

Przeciętnie kasztan dorasta do 25 m, lecz zostały wyhodowane odmiany dorastające do 5–6 m wysokości o rozpiętości korony 5 m. Najlepiej kasztan sadzić wiosną – ma wówczas dużo czasu, by się przygotować do zimy i odpowiednio mocno ukorzenić.

Jest wytrzymały na suszę, ale podczas długo utrzymujących się okresów bezdeszczowych należy go podlewać. Z czasem jednak wytworzy na tyle mocny i silny system korzeniowy, że poradzi sobie z suszą. Preferuje głęboko uprawioną glebę o pH powyżej 6,5, z lekką domieszką żwiru lub piasku. Źle rośnie na glebie ciężkiej, gliniastej, zimnej. Stanowisko powinno być słoneczne i w miarę możliwości osłonięte od wiatru. Zaraz po posadzeniu drzewko należy przywiązać do słupka, który je ustabilizuje. Kasztan nie wymaga cięcia, ale lepiej usuwać uszkodzone pędy. Przed nadejściem zimy młody kasztan wymaga zabezpieczenia. Pędy można owinąć agrowłókniną lub matami słomianymi, natomiast u podstawy warto usypać kopczyk z ziemi.

Małgorzata Wyrzykowska

Fot. Małgorzata Wyrzykowska

 

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 19/2023 na str. 90. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 00:05