Peruwiański rodowód cyklantery
Korilla, caigua, achocha – również pod takimi nazwami można spotkać cyklanterę. Ta jednoroczna roślina spokrewniona z cukiniami, dyniami czy arbuzami ma podobne wymagania co do warunków klimatyczno-glebowych. W naszym klimacie można uprawiać dwa gatunki, choć występuje ich wiele. W Polsce dostępne są nasiona cyklantery stopowej, jak i strzelającej, której nazwa pochodzi prawdopodobnie stąd, że po dojrzeniu owoc pęka i wysypuje nasiona. Roślinę można uznać zarówno za ozdobną, jak i warzywo, jadalne są bowiem liście, młode pędy, nasiona oraz owoce. Wszystkie młode części jada się w stanie świeżym, natomiast dojrzałe owoce po usunięciu pestek można gotować, piec, smażyć lub marynować.
Jest to roślina jednoroczna, wymaga podpór, może być również uprawiana, jak dynie czy ogórki, na płask. Wówczas będzie rośliną płożącą. Polecana jest jednak uprawa przy podporach, ponieważ wtedy lepiej kwitnie i owocuje, a także w mniejszym stopniu pada ofiarą chorób i szkodników. Roślina tworzy pędy dorastające do 5 m, choć w warunkach naturalnych osiągają ponad 10. Dobrze się wspina, gdyż uzbrojona jest w wąsy czepn...