Permkultura nie musi ograniczać się do naszego ogródka, to także sposób projektowania i funkcjonowania dla całych gospodarstw i styl życia. To metoda, która czerpie z obserwacji środowiska, warunków pogodowych, warunków siedliskowych, gleby, obiegu wody, słońca.
Jest to sposób na życie w środowisku czystym, naturalnym, poprzez odejście od chemicznego rolnictwa i upraw monokulturowych na wielkich obszarach. Poprzez odpowiednie działania dąży się do utrzymania równowagi i różnorodności biologicznej. Więcej na ten temat przeczytacie państwo w artykule: Ogródki inspirowane naturą – na czym polega permkultura?
Permkultura w swym założeniu wykorzystuje także naturalne ukształtowanie trenu, np. pagórki, dzięki czemu można stworzyć zagony pagórkowe i tarasy. Pozwala to zabezpieczyć dany obszar przed erozją, zatrzymywaniem wody, a także posadzić rośliny od odmiennych wymaganiach siedliskowych. Ogólnie powszechne jest także podnoszenie grządek, zwłaszcza na terenach piaszczystych lub gliniastych. W związku z tym popularne jest tworzenie skrzyń uprawowych.
Ziemia i komponenty gleby układane warstwowo pozwalają na jej wzbogacenie w próchnicę
Warstwowe ułożenie komponentów pozwala na wzbogacenie danego zagonka w próchnicę. W jaki sposób? Na samo dno takiej skrzyni dodajemy elementy najmniej przetworzone, np. gałęzie, powalone pnie, itd. Następnie te drobniejsze i łatwiejsze do rozłożenia przez mikroorganizmy, takie jak liście, trawa, resztki z kuchni czy pielenia. Wierzch warto podsypać żyzna glebą lub kompostem.
Nasze skrzynie warto zabezpieczyć przed chwastami, dając na spód warstwę tektury albo/i siatkę o drobnych oczkach, która zabezpieczy przed gryzoniami i kretami.
W ogóle w permkulturze wykorzystujemy to co jest dostępne wokół nas: stare, zbutwiałe deski, gałęzie, patyki, kory, resztki organiczne. Wszystko to się nada.
Jakie są zalety upraw permkulturowych?
- Gleba jest wzbogacona w komponenty i ściółkę, które przyśpieszają powstawanie próchnicy
- Następuje naturalne przemieszanie składników gleby, nie trzeba jej przekopywać
- W glebie znajduje się więcej pożytecznych mikroorganizmów
- Ściółka zabezpiecza glebę przed parowaniem wody, jej przesuszeniem i chwastami
- Naturalne zagłębienia terenu albo ukształtowane w specjalny sposób, pozwalają magazynować wodę
- Zwabiają naturalnych zapylaczy, ptaki, jeże i inne drobne zwierzęta
- Uprawa współrzędowa warzyw i ziół, które się lubią, jak np. marchew i cebula, pozytywnie oddziałuje na rośliny
- Podniesienie grządek odciąża kręgosłup, nie trzeba się zginać
- Wykorzystuje naturalne odpady, np. gałęzie jako podpory dla pomidorów czy kamienie, które akumulują ciepło, dzięki czemu teren wychładza się stopniowo, a nie nagle
Zalet jakie płyną z permkultury jest wiele. Dlatego warto pochylić się nad tym sposobem i samemu go wypróbować, a przyroda odpłaci nam się bogactwem plonów, różnorodnością roślin i zwierząt zamieszkujących nasz ogród.
Natalia Marciniak-Musiał
Zdjecie: unsplush