Jak uprawiać bugenwillę?
Bugenwilla to obficie kwitnące pnącze. Częścią dekoracyjną są przykwiatki otaczające niepozorne kwiatki. Przykwiatki, a właściwie podsadki imitujące kwiaty, występują przeważnie w intensywnych kolorach: różowym, pomarańczowym, łososiowym, czerwonym, fioletowym, purpurowym oraz białym. W naturalnych warunkach bugenwilla kwitnie przez cały rok. U nas też długo, bo niemal przez całe lato.
Tę roślinę uprawia się w Polsce jako doniczkową, ale można wystawić ją już w czerwcu na taras bądź balkon, wybierając dla niej miejsce osłonięte od wiatru, nasłonecznione i ciepłe. Podłoże musi być żyzne, o dużej zawartości próchnicy i stale wilgotne, ale nie mokre. Po podlaniu należy nadmiar wody zlać z podstawki. Roślina będzie wdzięczna za zraszanie i podlewanie twardą wodą. Wiosną i latem należy co tydzień zasilać ją nawozem do roślin kwitnących. Ponieważ nie jest odporna na mróz, należy jesienią przenieść ją do mieszkania i ograniczyć podlewanie. Podlewamy skąpo i rzadko i utrzymujemy w temperaturze 10–14°C. W lutym/marcu przenosimy ją do cieplejszego pomieszczenia i regularnie podlewamy. Wiosną skracamy zeszłoroczne pędy o 1/3. W sezonie również można skracać wierzchołki pędów, ograniczając ich wzrost – dzięki temu rośliny się wzmocnią.
Jak uprawiać ketmię?
Ketmia, czyli hibiskus, to jeden z największych kwiatów, które można mieć w domu. W zależności od odmiany jego rozmiar może sięgać 15 cm średnicy. Możemy wybierać w kolorach – znajdziemy ketmie żółte, białe, różowe, czerwone albo dwukolorowe. Ketmia jest uprawiana jako roślina doniczkowa, lecz tak jak bugenwillę, można wystawiać ją pod koniec maja na taras lub do ogrodu. Kwitnie od maja do późnej jesieni.
By stworzyć jej dobre warunki, należy wybierać osłonięte miejsce, jasne stanowisko, ale bez narażania na bezpośrednie działanie słońca, ponieważ jest bardzo wrażliwa na poparzenia słoneczne. Jako podłoże stosujmy ziemię próchniczną i bogatą w składniki pokarmowe. Wymaga wysokiej wilgotności podłoża, toteż w gorące dni podlewamy ją co 3 dni, by nie dopuścić do przesuszenia. Dwa razy w miesiącu zasilamy nawozami do roślin kwitnących. W okresie zimowym, kiedy całkowicie zamiera i gubi liście, hibiskus wymaga temperatury 15–20°C. Wiosną wraca do życia.
Małgorzata Wyrzykowska