Ważne podłoże
Zanim nasiona trafią do skrzyneczek, musimy przygotować podłoże. Powinno być pulchne, przewiewne, dobrej jakości, zasobne w składniki odżywcze, o odczynie zbliżonym do obojętnego oraz wolne od czynników chorobotwórczych.
Kilka dni przed wysiewem nasion pojemniki, skrzyneczki i inne naczynia wypełniamy podłożem, wyrównujemy powierzchnię, dobrze zwilżamy i wnosimy do ciepłego pomieszczenia. Gdy ziemia się ogrzeje i uleży, przystępujemy do siewu. Warunek, by dobrze się uleżała, jest szczególnie ważny przy wysiewie nasion bardzo drobnych i o długim okresie kiełkowania.
Termin i temperatura
Od około połowy lutego do pojemników wysiewamy kapustę białą, czerwoną, kalafior, kalarepę, seler korzeniowy i liściowy, kardy, karczochy, a także bazylię, cząber czy majeranek. Pod koniec miesiąca do skrzyneczek powinny trafić nasiona brokułów, sałaty masłowej, cebuli. Kapusta wymaga do wschodów temperatury do 200C, po wschodach do 18 w dzień i 14 w nocy, natomiast pod koniec produkcji rozsady do 120C, kalafior potrzebuje 200C do wschodów a po wschodach do 160C, kalarepie wystarczy ponad 80C, sałata preferuje temperaturę w granicach 16–180C a cebula do wschodów 18–20, po wykiełkowaniu nie mniej niż 15 w dzień, a w nocy ok. 120C. Zioła preferują 18 do 200C, karczoch i kard wymagają optymalnie na poziomie 200C. Z wysiewem nasion porów, oberżyny, papryki, pomidorów i szpinaku musimy poczekać do marca.
Do siewu wybieramy nasiona najwyższej jakości, zdrowe i o dużej zdolności kiełkowania. Nie przesadzajmy też z wielkością opakowania. Na domowe potrzeby wystarcza zazwyczaj najmniejsze dostępne opakowanie.
Co dalej z zasiewami
Po wysiewie nasion i przysypaniu piaskiem powierzchnię zwilżamy, spryskując ręcznym spryskiwaczem. Następnie pojemniki nakrywamy szybą lub folią z pewnym odstępem od podłoża, by umożliwić dostęp powietrza do gleby i nasion. Okrycie pomaga w utrzymaniu wysokiej wilgotności podłoża, zapobiegając jego wysychaniu. Jest to szczególnie ważne, gdy rozsadę produkujemy na parapetach okiennych, pod którymi zamontowane są grzejniki. W początkowej fazie uprawy nasiona mogą być utrzymywane w ciemności, dopóki nie wykiełkują. Gdy pojawią się kiełki, naczynia musimy ustawić już w widnym miejscu.
Małgorzata Wyrzykowska