Po pierwsze - wybierz odpowiednia odmianę
Dla podkiełkowywania ziemniaków na najwcześniejszy zbiór ważny jest odpowiedni dobór odmian. Najlepsze do tego celu są odmiany bardzo wczesne, które dają opłacalny plon już po 45–60 dniach od posadzenia.
Lord charakteryzuje się dużymi okrągło-owalnymi bulwami o żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Jest odporny na choroby. Arielle jest odmianą budującą okrągłe duże bulwy o jasnożółtym miąższu. Impala rodzi bardzo duże, owalne bulwy o jasnożółtym miąższu. Denar tworzy okrągło owalne, dość duże bulwy o żółtym miąższu i też jest dość odporny. Krasa to okrągło-owalne, bardzo duże bulwy o żółtym miąższu. Orlik tworzy okrągłe bulwy o jasnożółtym miąższu. Miłek charakteryzuje się bulwami o jasnożółtym, lekko mączystym miąższu. Ruta tworzy okrągło-owalne duże bulwy o jasnożółtym miąższu. Też wykazuje odporność.
Po drugie - sadzeniaki muszą mieć odpowiednią wielkość
Ważnym aspektem jest dobór sadzeniaków pod względem wielkości. Z małych bulw wyrosną rośliny 3–4-pędowe, natomiast z większych – do 7 pędów. Sortujemy bulwy, odrzucając chore, uszkodzone czy podgniłe.
Po trzecie - zapewnij ziemniakom odpowiednie warunki do podkiełkowania
Optymalnym terminem rozpoczęcia zabiegu jest trzecia dekada lutego do połowy marca. Na pewien czas przed sadzeniem ziemniaki układamy w dwóch warstwach w ażurowych skrzynkach, które ustawiamy w pomieszczeniu z temperaturą ok. 10–15°C i wilgotności na poziomie 85%. Wymagany jest również dostęp światła, a w razie jego niedostatecznej ilości, należy doświetlać sztucznie (np. światłem jarzeniowym o natężeniu 45–65 W). Podczas tego zabiegu należy sprawdzać raz w tygodniu stan bulw i usuwać te z oznakami chorób i innych uszkodzeń, a także te z długimi kiełkami. Prawidłowo podkiełkowane ziemniaki powinny mieć grube kiełki o długości ok. 2 cm, dobrze zrośnięte z bulwą.
Małgorzata Wyrzykowska