Pomidory w ogródku. Jak je uprawiać? [Zasada 3×15]Małgorzata Wyrzykowska
StoryEditorOgród

Pomidory w ogródku. Jak je uprawiać? [Zasada 3×15]

16.03.2025., 12:00h

Pomidory, czyli 3 x 15, tym kierują się niektórzy ogrodnicy uprawiający pomidory. Może warto brać z nich przykład. Pomidory to jedne z cenniejszych warzyw uprawianych w przydomowych ogródkach, a jeszcze większą frajdę sprawia wyhodowanie ich od podstaw.

Na czym polega zaada 3 x 15 w uprawie pomidorów?

Zasada 3 × 15 polega na przestrzeganiu terminów:

  • 15 marca – wysiew nasion,
  • 15 kwietnia – pikowanie rozsady do większych doniczek,
  • 15 maja – wysadzanie na miejsce stałe (o ile pozwolą na to warunki termiczne).

Zapewne małe odstępstwo od tego terminu nie przyniesie skutków ubocznych.

Jak wysiać nasiona pomidora na rozsady?

Już czas na wysiew nasion i rozpoczęcie produkcji rozsady. Należy zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia oraz podłoże, a także nasiona interesujących nas odmian. Podłoże można kupić w sklepie ogrodniczym lub przygotować samodzielnie. Dobrym materiałem może być piaszczysta gleba kompostowa, podgrzana w piekarniku do co najmniej 100°C w celu zniszczenia patogenów. Wystudzoną ziemię wsypujemy do naczyń, pozostawiając około 1,5 cm przestrzeni między podłożem a brzegiem naczynia. Napełnione pojemniki odstawiamy na 1–2 dni, podczas których ziemia osiądzie. Nasiona wysiewamy równomiernie w rozstawie 2 × 2 cm i przysypujemy warstwą ziemi lub piasku o wysokości 0,5–1 cm. Następnie powierzchnię ostrożnie zraszamy i przykrywamy szybą, by podłoże nie przesychało. Naczynie ustawiamy na parapecie okna w ciepłym pomieszczeniu o południowej lub południowo-wschodniej wystawie. Optymalna temperatura do kiełkowania nasion to 20–27°C. Nie pozwalamy na przeschnięcie, często zraszając. Wschody następują zazwyczaj po 10 dniach.

Kiedy przesadzać pomidory do większych pojemników?

Po ukazaniu się liści właściwych (dwa pierwsze to liścienie), czyli 2 liścieni i 2 liści właściwych, rośliny pikujemy do większych pojemników (300–500 ml) pojedynczo po liścienie. Podłoże może być takie samo, jakiego użyliśmy do wysiewu nasion. Niektórzy przesadzają pomidorki do średniej wielkości pojemników, a gdy rośliny wykształcą 3 liście właściwe, dopiero wysadzają do większych. Często spotkać się można z rozsadą produkowaną w wielodoniczkach, którą wysadza się wprost do gruntu. Pikowanie nie jest niezbędne, ale wpływa dodatnio na rozwój sadzonki. Wzmacnia roślinę, poza tym może wpłynąć na lepsze plonowanie, dzięki lepiej rozbudowanej bryle korzeniowej.

Kiedy rozsada pomidorów powinna trafić na miejsce stałe?

Po upływie około 2 miesięcy od wysiewu rozsada trafia na miejsce stałe. Są różne metody sadzenia. Można sadzić na tę samą głębokość, na której ros­ły dotychczas, lecz warto sadzić głębiej. Łodyga zagłębiona w ziemi wytworzy korzenie, co wpłynie na lepsze plonowanie. Warto sadzić tak, by dolne liście były niewiele ponad podłożem, a jeśli rozsada pomidora jest dość wysoka, to nawet po drugi liść i usuwać najniższe liście i liś­cienie. Na tej samej głębokości co rosła rozsada można sadzić odmiany koktajlowe karłowe. Jeżeli zaś chodzi o rozstawę, lepiej kierować się parametrami podanymi na opakowaniu. Zazwyczaj pomidory koktajlowe wysadzamy co 40–50 cm w rzędzie, między rzędami pozostawiając odstęp około 50–60 cm. Pomidory odmian zwykłych, czyli wielkoowocowych, sadzimy co 50–80 cm w rzędzie i 60–100 cm między rzędami. Odstępy są również uzależnione od sposobu prowadzenia: na 1 pęd sadzimy gęściej, na 3 pędy – rzadziej.

image
Oprócz odmian pomidorów wielkoowocowych możemy uprawiać koktajlowe, które są równie smaczne
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Pomidor wymaga stanowiska słonecznego, osłoniętego od wiatru, gleby piaszczysto-gliniastej, żyznej, o pH 5,5–6,5, najlepiej w pierwszym roku po oborniku. Jeśli chcemy punktowo poprawić jakość gleby, można w wykopany dołek wsypać ziemię uniwersalną lub podłoże do warzyw albo 2–3 garści obornika, przykrywając go warstwą ziemi, by nie dotykały go korzenie rośliny.

image
Indianie uprawiali pomidory już kilka wieków przed Kolumbem. Do Europy dotarły w XVI wieku
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Przeczytaj również:

image
Warzywa

Ochrona pomidora przed zarazą. Jakie środki naturalne i jaki oprysk?

Małgorzata Wyrzykowska

Warszawa
1°C
Niewielki śnieg
wi_00
pon.
wi_00
4°C
-6°C
wt.
wi_00
7°C
-4°C
śr.
wi_00
10°C
-3°C
czw.
wi_00
14°C
-1°C
pt.
wi_00
16°C
2°C
16. marzec 2025 12:02