Ogród - co zrobić z resztkami pozbiorczymi?
Po zebranych roślinach zostają tzw. resztki pozbiorcze, które albo pozostawimy na zagonie, by je przekopać, albo przeznaczamy na kompost. Ważne, by nie były porażone przez choroby lub zimujące w nich szkodniki, które mogą przetrwać zimę i być źródłem kłopotów w następnym roku. Grubsze i twardsze części, np. łodygi słonecznika, należy rozdrobnić, by łatwiej uległy rozkładowi. Niektóre rośliny, np. kapusty, usuwamy z zagonu w całości, łącznie z korzeniami, u innych wystarczy pozbyć się części nadziemnej, a korzenie pozostawić tak, jak w przypadku szpinaku i bobowatych, które rozłożą się w ziemi, dostarczając cennej próchnicy. Wszelkie bobowate dzięki symbiozie z brodawkami korzeniowymi, które przyswajają azot z powietrza, dostarczą tego cennego składnika roślinom następczym.
W jakim stanie zostawić glebę na zimę?
Po usunięciu zbędnej roślinności, czyli resztek pozbiorczych i chwastów, warto rozsypać kompost lub obornik i całość przekopać, pozostawiając w tzw. ostrej skibie. Gleba podczas mrozów ulegnie przemrożeniu, co poprawi jej strukturę gruzełkową oraz zgromadzi wilgoć z opadów deszczu i śniegu. Przekopując, wyrzucamy na powierzchnię szkodniki glebowe (m.in. pędraki i drutowce), które pod wpływem promieni słonecznych i mrozu giną albo są zjadane przez ptaki.
Pamiętajmy, że odpowiednie przygotowanie pod przyszłoroczne zasiewy warzyw jest konieczne, bo ogranicza występowanie chorób i szkodników. Dokładne usunięcie resztek z warzywnika nie oznacza, choć niektórym może się tak wydawać, że zwalnia nas to z prowadzenia upraw w płodozmianie. Nawet bardzo dokładne oczyszczenie nie zapobiegnie występowaniu chorób i szkodników, kiedy w następnym sezonie będziemy uprawiać rośliny z tej samej rodziny.
Gdy pogoda jesienią sprzyja i temperatury pozwalają, uprawy pod osłonami możemy jeszcze przedłużyć. W listopadzie jednak nadchodzi taki moment, że w nieogrzewanych tunelach czy szklarniach uprawy kończymy.
Jak sprzątać tunele?
W pierwszej kolejności usuwamy wszelkie resztki zielonej biomasy, które przeznaczamy na kompost. Po ich uprzątnięciu należy zająć się powłoką szklaną bądź folią, które należy dokładnie umyć z użyciem środków myjąco-dezynfekujących, jak np. Chloro-Pian o odczynie alkalicznym bądź Amino-Clean (można je również stosować do mycia narzędzi ogrodniczych). Do odkażenia gleby można wykorzystać biomasę roślin kapustowatych. Po rozdrobnieniu i wymieszaniu z glebą zawarte w niej glukozynolany działają aseptycznie. Dodatkową korzyścią będą pozostawione resztki, które wzbogacą glebę o substancje pokarmowe.
Jak wyczyścić szklarnię siarką?
Niektórzy ogrodnicy stosują również odkażanie szklarni i tuneli siarką.
Trzeba wówczas zaopatrzyć się w saletrę potasową lub nadmanganian potasu i zrobić mieszanki z jednym z tych składników:
- 1 kg siarki na 50 g saletry lub 20 g nadmanianganu potasu, przy czym średnia dawka spalanej siarki to 2 kg/100 m2.
Jeśli chcemy zdezynfekować różne sprzęty, można wstawić je w odkażanym pomieszczeniu. Mieszankę siarkowo-potasową umieszczamy w małych metalowych pojemnikach, które umieszczamy na betonowych podkładkach, po czym podpalamy, dodając nieco denaturatu bądź alkoholu. Sami szybko opuszczamy odkażany tunel lub szklarnię i zamykamy szczelnie drzwi.
Przeczytaj również:
Małgorzata Wyrzykowska