Przede wszystkim stanowisko pod rozsadę powinno być wolne od chwastów, dobrze uprawione oraz dobrze nasłonecznione. Ważną sprawą jest również uprawa warzyw dyniowatych w zmianowaniu, czyli nie po roślinach z tej samej rodziny. Dynie, kabaczki, cukinie nie sprawiają większych kłopotów w uprawie, lecz melony i kawony mają trochę większe wymagania i dlatego ich uprawa musi być dobrze przemyślana.
Dynie najlepiej rosną na glebie przepuszczalnej i zasobnej w azot. Dlatego często nasiona siejemy lub rozsadę sadzimy na pryzmie kompostowej. Ponieważ jej pędy czasem dorastają do kilku metrów, a liście osiągają duże rozmiary, doskonale nadają się do maskowania gromadzonych na pryzmie odpadków. W przypadku uprawy na zagonie powinniśmy przygotować dla niej dobrze wynawożone stanowisko. Rozsadę sadzimy w odległości około 50 cm w rzędzie oraz 50 cm między rzędami. W celu przyspieszenia owocowania często stosuje się cięcie pędu głównego za 5. lub 6. liściem. W połowie sierpnia uszczykujemy wierzchołki pędów owocujących za ostatnim owocem, a także wycinamy wszystkie pędy nieowocujące. Do zabiegów pielęgnacyjnych należy również odchwaszczanie i podlewanie, szczególnie podczas tworzenia owoców.
Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 25/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.