StoryEditorOgród

Przycinanie winorośli – kiedy i jak ciąć?

08.02.2019., 15:02h
Krzew winorośli wymaga corocznego cięcia według zasady: lepiej ciąć źle niż wcale. Dlaczego ten zabieg jest ważny? Reguluje siłę wzrostu roślin i plonowanie. Usunięcie części pędów umożliwi dobre owocowanie przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości owoców, które osiągną właściwą wielkość, nagromadzą duże ilości cukrów, a przy utrzymaniu odpowiednich rozmiarów osiąg­niemy dobry dostęp do owoców i krzewów w celu przeprowadzenia zabiegów agrotechnicznych.

Tnij, kiedy odpoczywa

Warto również pamiętać, że winorośl wydaje owoce na latoroślach, które wyrastają wiosną z pąków położonych na rocznych pędach zdrewniałych, czyli łozach. Latorośle wyrastające z tzw. oczek śpiących, położonych pod korą pnia, są zazwyczaj bezpłodne.

Najlepszym terminem wykonywania zabiegu cięcia w polskich warunkach i w naszej strefie klimatycznej jest pierwsza połowa lutego do połowy marca, czyli podczas zimowego spoczynku wegetacyjnego. Nie należy opóźniać zabiegu, bo wiąże się to z tzw. płaczem łozy. Uważajmy, by nie ciąć winorośli podczas silnych mrozów, bo istnieje ryzyko uszkodzenia pędów i pąków. Wybierajmy zatem dni suche i słoneczne z temperaturą bliską zera lub nieco wyższą. W trakcie wegetacji również wymagają korekty, ale wówczas będziemy się ograniczali do usuwania zbędnych liści, nadmiaru kwiatostanów, pasierbów i skracania wierzchołków pędów. Krzewy, które nie były przycinane od dłuższego czasu, będą wymagały uformowania i wówczas musimy wykonać bardzo silne cięcie. Bywa, że najlepszym rozwiązaniem jest usunięcie wszystkich pędów i rozpoczęcie formowania dopiero od następnego sezonu – z pędów, które wybiją z podzi...
Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 01:22