Jakie wymagania ma rabarbar?
Najlepiej rośnie na glebach żyznych, szczególnie głęboko uprawionych, nie znosi stanowiska podmokłego. Najwcześniejsze plony uzyskamy, uprawiając go na glebach lekkich i ciepłych, w miejscu słonecznym. Ponieważ jest to roślina bardzo żarłoczna, więc nie tylko przed sadzeniem, lecz także przez co najmniej kolejne 3 lata potrzebuje dość dużych dawek nawozów, najlepiej obornika.
Rozmnażamy go przez jesienny, najlepiej wrześniowy podział karp. Ten sposób rozmnażania zapewnia szybkie otrzymanie roślin, które powtarzają cechy rodzicielskie. Już w następnym roku uzyskamy plon. Na sadzonki przeznaczamy najbardziej żywotne i młode części karp, które dzielimy nożem tak, by powierzchnia cięcia była gładka i jak najmniejsza, a miąższ powinien być jasny, nie zmurszały i bez pustych przestrzeni. Każda sadzonka musi mieć przynajmniej jeden pąk liściowy. Karpy sadzimy po 2–3 dniach, gdy powierzchnia cięcia trochę przeschnie – zmniejsza to ryzyko infekcji.
Rozmnażamy go przez jesienny, najlepiej wrześniowy podział karp. Ten sposób rozmnażania zapewnia szybkie otrzymanie roślin, które powtarzają cechy rodzicielskie. Już w następnym roku uzyskamy plon. Na sadzonki przeznaczamy najbardziej żywotne i młode części karp, które dzielimy nożem tak, by powierzchnia cięcia była gładka i jak najmniejsza, a miąższ powinien być jasny, nie zmurszały i bez pustych przestrzeni. Każda sadzonka musi mieć przynajmniej jeden pąk liściowy. Karpy sadzimy po 2–3 dniach, gdy powierzchnia cięcia trochę przeschnie – zmniejsza to ryzyko infekcji.
Przygotuj stanowisko dla rabarbaru
Przed sadzeniem rabarbaru glebę musimy przekopać z obornikiem lub innym nawozem organicznym, a że korzenie sięgają do metra w głąb profilu, to glebę spulchniamy co najmniej na głębokość 40 cm. Sadzonki sadzimy w rozstawie około 1 m × 1 m, aby mogły się swobodnie rozrastać. Po dociśnięciu ziemi wokół rośliny pąki wierzchołkowe nie mogą być głębiej niż 2–3 cm pod powierzchnią. W przypadku za głębokiego posadzenia karpy gniją, a za płytkiego – zasychają. Po posadzeniu całą powierzchnię zagonu przykrywamy dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem. Uchroni to sadzonki przed przemarzaniem, a wiosną rabarbar szybciej rozpocznie wzrost.
Zdjęcie:Małgorzata Wyrzykowska
W pierwszym roku uprawy odchwaszczamy zagon i systematycznie podlewamy, szczególnie od maja do sierpnia, w następnym roku liście rośliny przykryją międzyrzędzia i same się uchronią przed nadmiernym zachwaszczeniem.
Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie główne: Pixabay