Chyba nie ma ogródka przydomowego, w którym by nie rosły pomidory. Żeby jednak cieszyć się smakiem pomidorów, już teraz należy zająć się rozsadą.
Pomyślmy zatem nad miejscem, którym dysponujemy. Czy nasz parapet okienny jest na tyle duży, by pomieścić dużą ilość skrzyneczek, kuwet czy wielodoniczek? Jeżeli dysponujemy szklarnią, problemu nie ma – tam każda ilość się zmieści. Pamiętajmy, że rozsada pozostanie na parapecie do połowy maja, gdyż pomidory są roślinami ciepłolubnymi i nawet niewielkie przymrozki mogą im zaszkodzić.
Kiedy i gdzie wysiewamy nasiona pomidora na rozsadę?
Nasiona wysiewamy na początku marca do połowy miesiąca do kuwet, płaskich skrzyneczek lub doniczek wypełnionych odpowiednim podłożem. Można kupić gotowe w sklepie ogrodniczym lub przygotować samodzielnie.
Dobrym podłożem może być piaszczysta gleba kompostowa podgrzana w piekarniku do minimum 100°C w celu zniszczenia patogenów. Wystudzoną ziemię wsypujemy do naczyń, pozostawiając około 1,5 cm przestrzeni między podłożem a brzegiem naczynia. Napełnione pojemniki odstawiamy na 1–2 dni, podczas których ziemia osiądzie.
Nasiona pomidora wysiewamy równomiernie w rozstawie 2x2 cm
Po tym czasie przystępujemy do siewu. Nasiona wysiewamy równomiernie w rozstawie 2 × 2 cm i przysypujemy cienką warstwą ziemi lub piasku.
Następnie podłoże z nasionami ostrożnie zraszamy i przykrywamy szybą, by nie przesychało. Naczynie ustawiamy na parapecie południowego lub południowo-wschodniego okna w ciepłym pokoju. Optymalna temperatura do kiełkowania nasion to 20–27°C. Systematycznie zraszamy, nie dopuszczając do przeschnięcia. Produkcja rozsady pomidorów trwa około 50 dni.
Kiedy siewki pomidorów są gotowe do pikowania?
Po ukazaniu się siewek szybę zdejmujemy. Siewki są gotowe do pikowania, gdy liścienie ustawią się poziomo. Przesadzamy je wówczas pojedynczo do pojemników o średnicy około 9 cm i ponownie ustawiamy na widnym parapecie w ciepłym pomieszczeniu o temperaturze 20–22°C w ciągu dnia i 18–20°C nocą.
Kluczowe hartowanie rozsady pomidora przed wysadzeniem do gruntu
Pomidory pozostaną tam do momentu wysadzania do gruntu. Szczególną uwagę należy zwrócić na hartowanie roślin przed wysadzaniem na miejsce stałe, czyli około tygodnia przed planowanym wysadzaniem rozsadę wystawiamy na zewnątrz – początkowo na kilka godzin w ciągu dnia, a później zostawiamy również na noc.
Zanim trafią do gruntu, dobrze jest zagon pod pomidory spulchnić na głębokość 20 cm. Dzięki temu gleba szybciej się ogrzeje, a system korzeniowy świeżo posadzonych pomidorów sprawniej przeniknie w głębsze warstwy gleby.
Jakie odmiany pomidorów najlepiej uprawiać?
Oto kilka propozycji odmian pomidorów z wielu polecanych. - Z odmian wysokich do palikowania warto mieć bawole serce. Jest to odmiana późna o bardzo dużych, mięsistych owocach w kształcie serca.
- Drugą odmianą jest malinowy warszawski, który rodzi duże, mięsiste, okrągłe owoce. Jest to odmiana wczesna.
- Krakus charakteryzuje się dużymi, kulistymi owocami, jest odmianą średnio późną.
- Faworyt to kolejna wysoka odmiana, o bardzo dużych owocach, czasem osiągających 0,5 kg. Jest odmianą średnio wczesną.
- Złoty ożarowski należy do wysokich. Jest średnio wczesny, bardzo plenny, o bardzo dużych pomarańczowych, bardzo smacznych owocach, bez piętki.
- A może gigant, który tworzy kulisto spłaszczone, bardzo duże, mięsiste owoce o intensywnie czerwonym smacznym miąższu?
Polecane są również odmiany karłowe, które nie wymagają podpór.
- Jawor to odmiana tzw. samo kończąca, bardzo wczesna. Rodzi średniej wielkości kuliste owoce.
- Kmicic to odmiana średnio wczesna, o charakterystycznym lekko wydłużonym kształcie owoców. Ma bardzo smaczne czerwone owoce o masie do 60 g.
- Samuraj to kolejna odmiana polecana do uprawy gruntowej. Tworzy duże czerwone, mięsiste owoce bez piętki. Odmiana średnio wczesna.
Ostatnio coraz większym powodzeniem cieszą się pomidory koktajlowe.
Jeszcze jedną odmianą jest cytrynek groniasty, który również wymaga podpór. To wczesna, drobnoowocowa odmiana o dekoracyjnych żółtych owocach zebranych w grona czasem po 70 szt. Rodzi smaczne soczyste owoce.
- Rozsada wyprodukowana w doniczkach spełnia wszystkie wymagania – jest krępa, zdrowa i ciemnozielona
Małgorzata Wyrzykowska