Rukola jest łatwa w uprawie
Rukola, zwana również rokiettą, jest rośliną jednoroczną o głęboko i ostro powycinanych liściach zebranych w rozetę. W smaku są lekko piekące i ostre.
Rukola jest łatwa w uprawie. Preferuje stanowisko słoneczne, ale w lekko zacienionym również daje sobie radę. Lubi glebę przepuszczalną, żyzną, o odczynie obojętnym. Ponieważ należy do rodziny kapustnych, należy unikać stanowisk po wcześniej uprawianych roślinach z tej grupy. Szybko rośnie i po około 3 tygodniach można już ją zbierać, a zatem nadaje się doskonale na przedplon, jak i poplon.
Wyrwanych roślin nie wyrzucamy, lecz albo flancujemy w innym miejscu, albo wykorzystujemy do potraw.
Roszponka nie znosi przesadzania
Roszponka, roszpunka, repontynka – pod takimi nazwami można spotkać tę jednoroczną roślinę o ...