Czym jest głąbik krakowski?
Nietypowa i mało znana jest sałata łodygowa, zwana też szparagową. W końcu XIX wieku była masowo uprawiana w okolicach Krakowa i nosiła wdzięczną nazwę „głąbik krakowski”. Dziś jest już zapomniana. Różni się od typowych odmian tym, że nie tworzy główek czy rozet liści, lecz częścią jadalną jest łodyga. Osiąga do 60 cm wysokości, jest soczysta, mięsista i chrupka.
Idealna na poplon
Roślina jest stosunkowo łatwa w uprawie. Ma mniejsze wymagania klimatyczno-glebowe niż jej głowiaste kuzynki. Najlepiej się udaje na glebach lekkich i średnich, zasobnych w próchnicę i jednocześnie dobrze zatrzymujących wodę, ale przepuszczalnych i szybko się nagrzewających. Nie wymaga gleb żyznych, co jest dużym plusem, bo sałat nie powinno się nawozić mineralnie. Preferuje gleby o odczynie pH 6,5–7,0. Polecana do uprawy jako przed- lub poplon. W wersji poplonowej nasiona wysiewamy pod koniec czerwca do połowy lipca. Jeśli zamierzamy uprawiać ją w tunelach, siew opóźniamy do połowy sierpnia.
Uprawa sałaty łodygowej na dwa sposoby
Są dwie metody uprawy – jedna z rozsady, druga to siew bezpośredni na miejsce...