Sałata rzymska jest blisko spokrewniona z sałatą głowiastą. Różni się od niej kształtem liści i główki. Liście tworzą zwarte wydłużone główki lub luźną rozetę. Sałata głowiasta i rzymska mają podobną wartość biologiczną, lecz w smaku ta druga jest znacznie ostrzejsza. Przyrządza się ją tak samo jak inne sałaty, przy czym smakuje lepiej na ostro. Możemy również podawać ją gotowaną jak kapustę włoską, przyprawiając gałką muszkatołową.
Sałata rzymska preferuje lekkie, bogate w próchnice gleby
Wymagania klimatyczne i glebowe ma takie same jak sałata głowiasta. Najlepsze do jej uprawy są gleby lekkie, bogate w próchnicę, o dobrej przepuszczalności. Nie lubi stanowiska o pH poniżej 6,5. Produkcja rozsady trwa około 4 tygodni, a nasiona powinno się wysiewać mniej więcej w połowie kwietnia, ale możemy stosować siew sukcesywny i wówczas wysiewamy do połowy lipca. Rozsadę wysadzamy na miejsce stałe w rozstawie 30 × 30 cm. Sałata bardzo szybko reaguje na zaskorupianie gleby, co jest cechą charakterystyczną gleb ciężkich. Te są nieprzydatne do jej uprawy. Konieczne jest więc spulchnianie, by korzenie miały swobodny ...