Uchroń przed zainfekowaniem
Żeby uniknąć infekcji chorobami grzybowymi, bulwy wykopujemy 3 do 4 tygodni po przekwitnieniu. To jest również dobry moment, by pomyśleć o rozmnożeniu. Wykopana bulwa składa się ze starej, zużytej bulwy matecznej i nowej, wyrosłej na niej, czyli bulwy następczej, czasem może być ich kilka. Oprócz nich znajdziemy tu również małe bulwki rosnące na styku bulwy matecznej i bulw następczych. Po wykopaniu bulw, przycinamy pędy na wysokości ok. 15 cm i pozostawiamy do wysuszenia w ciepłym, przewiewnym miejscu, aż resztki suszonej bulwy dają się łatwo oddzielić od powstałej bulwy następczej. Nie należy przedłużać procesu suszenia, by bulwy nie straciły na wadze.
Po oddzieleniu bulwy następczej odrywamy również małe bulwki potomne, które posłużą nam za materiał rozmnożeniowy. Odrywamy lub wykręcamy także resztkę zasuszonego pędu. Podsuszone, lekko spłaszczone bulwy następcze oraz bulwki potomne przenosimy, najlepiej w ażurowej skrzyneczce, do przewiewnego pomieszczenia o temperaturze 5–8° C, gdzie poczekają do przyszłej wiosny. Kolor łusek bulw jest różny w zależności od odmiany, warto więc je posegregować, choć można wysadzić je w całej gamie barw.
Fot. Pixabay
Po oddzieleniu bulwy następczej odrywamy również małe bulwki potomne, które posłużą nam za materiał rozmnożeniowy. Odrywamy lub wykręcamy także resztkę zasuszonego pędu. Podsuszone, lekko spłaszczone bulwy następcze oraz bulwki potomne przenosimy, najlepiej w ażurowej skrzyneczce, do przewiewnego pomieszczenia o temperaturze 5–8° C, gdzie poczekają do przyszłej wiosny. Kolor łusek bulw jest różny w zależności od odmiany, warto więc je posegregować, choć można wysadzić je w całej gamie barw.
Fot. Pixabay
- Z bulwek przybyszowych doczekasz się kwitnących okazów
Nie wyrzucaj bulwek przybyszowych
Bulwki przybyszowe przeznaczone na rozmnożenie wysiewamy pod koniec marca do inspektu, przykrywając 5-centymetrową warstwą podłoża. Pod koniec sezonu, czyli we wrześniu, bulwy wykopujemy i suszymy podobnie jak pozostałe. Dobrze jest po wykopaniu, a przed wysuszeniem, zaprawić je środkami przeciwgrzybiczymi, np. wywarem lub wyciągiem z pokrzywy, rumianku, czosnku, czy preparatem biologicznym na bazie czosnku Bioczos BR do zaprawiania bulw i cebul.
Na przełomie kwietnia i maja cały materiał nasadzeniowy trafi na rabaty.
Małgorzata Wyrzykowska