‘Skierka‘ został wyhodowana przez Zakład Hodowli Roślin Ogrodniczych Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. Do Rejestru Odmian COBORU została zgłoszona w 2022 roku. Na fanpage‘u Instytutu Ogrodnictwa można znaleźć informację, że odmiana do regularnej sprzedaży trafi prawdopodobnie w przyszłym roku. Maksymalnie za dwa lata.
Charakterystyka malin „Skierka”
Jak podaje IO w Skierniewicach owoce maliny w odmianie „Skierka” są soczyste, wysokiej jakości i bardzo smaczne. Można ją uprawiać na plantacjach, jak i we własnym ogródku. Plony uzyskuje się dwa razy w roku.
„Skierka” należy ona do odmian deserowych, których plony są obfite, dzięki temu, że owocuje dwurzędowo. Plonowanie jest rozłożone w czasie. Same pędy silnie wzrastają.
Najpierw odbywa się ono na pędach dolnych, starszych (zeszłorocznych) w okresie od czerwca do lipca. Następnie plonowanie odbywa się na pędach jednorocznych, które znajdują się w górnej partii od sierpnia aż do pierwszych przymrozków.
Jak uprawiać malinę "Skierka"?
Skierka w pierwszym roku po posadzeniu krzew owocuje tak jak inne odmiany jesienne. Najpierw na górnych (tegorocznych) pędach wytwarza kwiatostany w sierpniu i wrześniu. Następnie owocuje.
W drugim roku malina Skierka owocuje w ten sam sposób jak odmiany letnie. Wytwarza więc kwiatostany i owoce w dolnej części pędów, które wyrosły w poprzednim sezonie.
Oznacza to, że na jednym pędzie występują dwa "piętra" owocowania — górne i dolne. Owoce zbierane jesienią znajdują się na wysokości około 1,5 - 2 m.
Po zbiorach górna część pędu zamiera, dlatego wiosną kolejnego roku należy ją przyciąć. Na pozostałej dolnej części pędu wiosną wyrosną pędy boczne, z który latem będzie można zbiera owoce.
Więcej informacji na temat odmiany można znaleźć na stronie IO-PIB w Skierniewicach.
oprac. Natalia Marciniak-Musiał
fot. ilustrujące: pixabay