Jadalne są zarówno liście, jak i kwiaty
Pnący szpinak jest mało znanym warzywem, które w niczym nie przypomina klasycznego szpinaku. Rośnie bowiem silnie i tworzy pędy o długości 1,5 m i dłuższe, zielone lub czerwone. Należy też do innej rodziny botanicznej. Na długich pędach umieszczone są dość duże liście, podobne do naszego szpinaku, oraz bardzo ładne, niewielkie, białoróżowe motylkowe kwiaty zebrane w kłosowe kwiatostany. Jadalne są zarówno liście, jak i kwiaty oraz młode purpurowe pędy. Soczyste, chrupiące liście często stosowane są do zagęszczania zup i sosów. Jedzone na surowo nie przypominają w smaku szpinaku i są lekko pikantne. Roślina ta pochodzi z południowo-wschodniej Azji, ale w Polsce zdobywa coraz więcej zwolenników, głównie ze względu na smak liści, jak i walory dekoracyjne całej rośliny.
Jak uprawiać szpinak pnący?
Szpinak pnący jest bardzo łatwy w uprawie. Jedyna trudność polega na tym, że nasiona przed wysiewem należy moczyć w ciepłej wodzie przez kilkanaście godzin, po czym umieścić je na głębokości około 0,5 cm w doniczkach wypełnionych podłożem i utrzymywać temperaturę przynajmniej 20°C. Nasiona wysiewamy około 2 miesięcy przed spodziewanym wysadzeniem na miejsce stałe do gruntu. Niestety, nasiona mogą kiełkować bardzo nierównomiernie i trzeba się liczyć z tym, że jedne wykiełkują w kwietniu, a inne dopiero w lipcu. Po wykiełkowaniu, gdy jest ciepło, szpinak rośnie bardzo szybko.
Do gruntu wysadzamy roślinę, gdy minie obawa przymrozków, czyli zazwyczaj w drugiej połowie maja. Sadzimy co około 50 cm w rzędzie, zapewniając mu podpory. Roślina toleruje wszystkie rodzaje gleby, ale najlepiej rośnie na glebie żyznej i wilgotnej. Lubi silne słońce i ciepłe stanowisko, ale w półcieniu będzie rosła szybciej, a liście będą bardziej soczyste. Warto dodać, że bazela dzięki mięsistym liściom gromadzi duże ilości wody pozwalające jej przetrwać w okresie suszy, a jednocześnie doskonale znosi obfite opady deszczu czy wysoką wilgotność. Dzięki regularnemu przycinaniu lepiej się zagęszcza, dając dużą liczbę pędów i liści.
- Szpinak malabarski uprawiany jest w Polsce jako roślina jednoroczna. Można go także uprawiać jako roślinę doniczkową
fot. Małgorzata Wyrzykowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 8/2023 na str. 61. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.