
Rzodkiewki o kształcie zielonych strąków
Wydawać by się mogło, że w świecie rzodkiewek nic nie jest w stanie nas zaskoczyć. Tymczasem wyhodowano odmiany, które nie tworzą zgrubień korzeniowych, lecz wiążą jadalne zielone strąki o ostrym rzodkiewkowym smaku.
Rzodkiew strączkowa wytwarza nasiona
Jest jednak pewien problem, bo rzadko nasiona rzodkwi wężowej są dostępne w sklepach ogrodniczych i trzeba ich szukać w sklepach internetowych – miejmy nadzieję, że niebawem to się zmieni. Jeśli już zdobędziemy nasiona, wysiejmy w ogrodzie i zostawmy kilka strąków, by osiągnęły dojrzałość, zbierzemy wtedy nasiona na kolejny wysiew. Strąki, które zmienią kolor na żółty, nie będą się już nadawały do jedzenia, bo są łykowate, a nasiona – twarde. Warto zbierać strączki na bieżąco. Wówczas zmusimy roślinę do wiązania kolejnych. Im więcej i częściej zbieramy, tym więcej ich się urodzi. To nie wszystko. Rzodkiew strączkowa jest uprawiana dla mięsistych łuszczyn, młodych pędów, kwiatów i liści, a także walorów ozdobnych.
Zobacz też: Jakie rośliny wysiać na poplony we własnym ogródku?
Jak wysoko rośnie rzodkiew strączkowa?
Roślina dorasta do 1 m wysokości, łącznie z pędem kwiatostanowym. Łuszczyny, które smakują jak rzodkiewki, osiągają długość od 20 do nawet 100 cm. Do uprawy wybierzmy stanowisko słoneczne, z glebą żyzną, próchniczną, o odczynie pH 6,5–7. Dobre podłoże to kompost – wielkość łuszczyn zależna jest od żyzności podłoża. Jeśli ziemia w ogrodzie jest słaba, jałowa, warto zasilać rzodkiew co 2 tygodnie gnojówką z pokrzyw do czasu zakwitnięcia lub przez cały sezon biohumusem. Roślina ma tendencję do pokładania się pod ciężarem łuszczyn.
Jak uprawiać rzodkiew czubatą?
Łatwa w uprawie i niecodzienna z wyglądu jest rzodkiewka strączkowa, zwana także rzodkwią czubatą. Podobnie jak z wężową, nasiona możemy kupić w Internecie, ale to do pierwszego wysiewu, kolejne nasiona będziemy zbierać z już dojrzałych strączków naszych roślin. Strąki tej rzodkiewki osiągają długość 7 do 12 cm, są bardzo smaczne i stanowią ciekawy element ozdobny, tak jak różowe kwiaty. Roślina rośnie do 1 m wysokości i tyle samo potrzebuje przestrzeni. Jest bardzo plenna, może wydać do 300 soczyście zielonych strączków. Najsmaczniejsze są 3–4-centymetrowe.
Od początku kwitnienia należy dokarmiać roślinę gnojówkami roślinnymi co 3 tygodnie. Wymagania glebowe ma takie, jak kuzynka wężowa, czyli słoneczne stanowisko i żyzna, nawieziona kompostem gleba. Roślina zaczyna kwitnąć w około 50 dni po pojawieniu się pierwszych pędów i od tego newralgicznego czasu aż do końca zbiorów musimy jej zapewnić wilgoć. Na domowe potrzeby wystarczy kilka krzaczków jednej i drugiej rzodkiewki.
Nasiona wysiewamy w marcu lub w pierwszej połowie kwietnia na głębokość 1 cm, a łuszczyny zaczynamy zbierać już w maju. Uprawę prowadzimy w rzędach odległych od siebie o 50 do 100 cm, w rzędach umieszczając nasiona co 40 cm, z uwagi na mocne krzewienie się roślin.
A rzodkiew arbuzowa, zwana również chińską?
U tej jadalne są zgrubienia korzeniowe, podobnie jak u odmian tradycyjnych. Ich smak przypomina znaną nam rzodkiewkę, lecz ma nutę orzechową. Zgrubienie pokryte jest jasną, zielonkawą skórką, natomiast wnętrze kryje intensywnie czerwony miąższ, wyglądem przypominający arbuza. A że jest łagodna w smaku, z przyjemnością jedzą ją także dzieci. Preferuje stanowiska słoneczne, przepuszczalne, żyzne. Wysiewając ją, należy zostawić 5-centymetrowe odstępy.
Zielona rzodkiew chińska to ciekawe warzywo o delikatnym, lekko słodkim z nutką pieprzu smaku, wydłużonym korzeniu o zielonkawej barwie. Wygląda jak tradycyjna rzodkiewka, ale jest dużo większa i ma łagodniejszy smak. Wysiewamy ją, gdy temperatura ziemi osiągnie minimum 4°C, umieszczając nasiona w glebie co 5–10 cm na głębokość około 1 cm.
Małgorzata Wyrzykowska