Ważne stanowisko
Zarówno kalafiory jak i brokuły uprawiamy z rozsady. Nasiona na zbiór jesienny wysiewamy w połowie czerwca, a teraz, gdy rozsada osiągnie kilka liści właściwych, możemy wysadzić na miejsce stałe. Wskazane jest najpóźniej do końca lipca. Rozsada powinna charakteryzować się dobrym turgorem, musi być krępa i dobrze wyrośnięta. Optymalna temperatura to 16–18°C. Jeśli chodzi o wymagania glebowe i klimatyczne, brokuły wykazują mniejsze zapotrzebowanie. Oba gatunki jednak preferują gleby próchniczne, przewiewne o pH 6,5 do 7,0, a także dobrze magazynujące wodę. Oba warzywa mają wysokie zapotrzebowanie nawozowe, z uwagi choćby na ich intensywny wzrost w stosunkowo krótkim czasie. Będą wdzięczne za azot, potas, fosfor, magnez i wapń, a z mikroelementów warto dostarczyć im molibden i bor. Połowę dawki azotu stosujemy przed sadzeniem, natomiast drugą porcję pogłównie (5 g N/m2) w trzy tygodnie po posadzeniu. Po zawiązaniu róż azotu nie stosujemy, by nie sprowokować roślin do wytworzenia dużej ilości masy zielonej.
Jędrne i zamknięte
Ponieważ warzywa te szybko zapełniają rzędy, do uprawy międzyrzędowej nadają się tylko rośliny o krótkiej wegetacji. Dobrą rośliną może być rzodkiewka. Kalafiory sadzimy, zachowując rozstawę w zależności od odmiany: silnie rosnące 60×60 cm, słabiej rosnące 50×50 cm. Brokuły 40×50 lub 50×50. W okresie od posadzenia do wytworzenia róż zaleca się 5-krotne dostarczenie 20 l wody/m2, a podczas suszy taką dawkę co 5–6 dni. Istotne w uprawie jest także ściółkowanie gleby. Ma ono za zadanie zachować stałą wilgotność podłoża, pulchność gleby (materiał organiczny – kompost, słoma) i zmniejszenie zaskorupiania się. Róże wycinamy, zanim zaczną się rozluźniać. Podczas upalnej pogody następuje to o wiele szybciej i często przerastają. Nowe odmiany kalafiorów nie mają tendencji do przebarwień, ale lepiej je przed tym ochronić. To samo dotyczy brokułów. Zaleca się chronić róże przed działaniem światła przez załamanie liści lub związywanie ich wierzchołków.
Róże kalafiorów ścinamy tuż przy nasadzie, pozostawiając kilka okalających liści. Brokuły obcinamy wraz z kawałkami mięsistych pędów długości do ok. 15 cm. Po ścięciu róży głównej brokuł w kątach liści wykształci pędy boczne zakończone różami, które możemy zebrać po około 20 dniach.
Co im szkodzi
Dużym zagrożeniem są szkodniki i choroby. Jeżeli posadzimy te warzywa na glebie porażonej kiłą kapusty, na korzeniach powstaną guzowate nabrzmienia. To efekt działania niszczącego korzenie grzyba. Lepiej zatem unikać sadzenia kalafiorów i brokułów po roślinach kapustnych przez okres 4 lat. Jeśli rośliny zostaną opanowane przez paciornicę krzyżowiankę, nie ma szans na plon, bo larwy żerując, czynią spustoszenie. Dobrze jest raz w tygodniu przeprowadzić oprysk systemicznym środkiem owadobójczym. Kolejnym zagrożeniem jest śmietka kapuściana. Jaja śmietki niszczmy, nim wylęgną się szkodniki. Jest to o tyle utrudnione, że śmietka składa jaja u nasady korzeni, później larwy wgryzają się w korzeń i tam czynią spustoszenie. Zwalczanie jest utrudnione i nie zawsze skuteczne, bo polega na podlewaniu gleby środkiem owadobójczym.
Małgorzata Wyrzykowska