Urodlin, inaczej asymina albo pawpaw (wym. pałpał), w naszych warunkach klimatycznych tworzy niewielkie drzewo lub krzew o wysokości do 4 m o regularnej koronie. W warunkach wschodniej i południowo-wschodniej Ameryki Północnej rośnie jako 10-metrowe drzewo. Jego duże liście nadają mu egzotyczny wygląd.
Asymina ma piękne kwiaty i owoce o niesamowitym smaku
W drugiej połowie maja urodliny zakwitają ciekawymi, dzwonkowatymi kwiatami o średnicy około 4 cm, które zmieniają barwę z zielonej na czerwonofioletową. Kwiaty zapylane są przez motyle nocne.
Owoce asyminy dojrzewają w październiku. Są podłużne, zielone, przypominające nieco mango. W zależności od odmiany ważą od 10 do 30 dag i osiągają długość do kilkunastu centymetrów. W momencie dojrzewania robią się miękkie. Miąższ jest kremowy, z kilkoma ciemnymi pestkami. W smaku urodlin jest połączeniem mango, brzoskwini i banana.
Niektórzy porównują go do smaku budyniu waniliowego. Miąższ wyjada się łyżką, podobnie jak w przypadku awokado. Pod względem zawartości minerałów, witamin i aminokwasów owoce urodlinu przewyższają jabłka, a także winogrona.