Jako składnik kompostu
Ziele wrotyczu warto również wykorzystywać jako składnik kompostu, z uwagi na dużą zawartość potasu. Można kępę wrotyczu rosnącego dziko wykopać i przenieść do ogrodu, uprawiając jako roślinę ozdobną, a w czasie kwitnienia ścinać kwiaty na suche bukiety. Ale wróćmy do ochrony. W okresie wegetacji roślin uprawnych preparaty z wrotyczu są stosowane do oprysku gleby w celu odstraszenia i zwalczania szkodników oraz chorób roślin.
Wartościowa jest gnojówka, którą zwalczamy pędraki, pryskamy mszyce, polewamy ścieżki mrówek i mrowiska. Gnojówkę przygotowujemy z 1 kg ziela zalanego 10 l wody. Pozostawiamy do fermentacji, a po jej ukończeniu stosujemy do oprysku w rozcieńczeniu 1 : 15 lub bez rozcieńczenia do podlewania.
Jak ograniczyć szkodniki?
Aby pozbyć się lub chociaż ograniczyć występowanie śmietki cebulanki, mszyc, wgryzka szczypiorka, bawełnicy korówki, gąsienic bielinków, owocówek czy chorób roślin, np. rdzy, stosujemy wyciąg z 300 g ziela namoczonego w 10 l wody i pozostawionego na dobę. Stosujemy po rozcieńczeniu 1 : 2.
Pchełki, mączliki, opuchlaka truskawkowca, roztocza, kwieciaki czy chorobę, np. mączniaka prawdziwego, ograniczymy, stosując wywar z wrotyczu, który wykonamy z 500 g rozdrobnionego ziela zalanego 10 l wody. Pozostawiamy na 24 godziny, po czym gotujemy preparat 20 minut. Stosujemy do oprysku po wystudzeniu i rozcieńczeniu w proporcji 1 : 5.
Napar z wrotyczu jest naszym orężem w walce z połyśnicą marchwianką, wgryzkiem szczypiorkiem, wciornastkami, mszycami (z dodatkiem skrzypu) czy pachówką strąkóweczką (z pokrzywą). Na napar potrzeba 300 g ziela i 10 l wrzącej wody. Po ostygnięciu i rozcieńczeniu w proporcji 1 : 2 pryskamy rośliny tuż przed lotem wymienionych szkodników.
Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska