Wrotycz to pospolita bylina występująca na terenie całej Polski. Porasta pobocza dróg, brzegi lasów, ugory, zarośla i rowy. Charakteryzuje się intensywnym zapachem przypominającym kamforę.
Właściwości wrotyczu znane od stuleci
Ma bardzo atrakcyjne żółte kwiaty, które nadają się do bukietów ziołowych.
Dawniej ziele wrotyczu stosowano w ziołolecznictwie, w potrawach (koszyczki kwiatowe zapiekano w cieście), a także odstraszająco na owady. Dziś sporadycznie używa się go w domu lub leczeniu. Bardzo szerokie ma natomiast zastosowanie w ogrodzie i gospodarstwie domowym, gdzie służy do zwalczania stonki, much, mszyc, mrówek, komarów, kleszczy, a także szkodników w postaci gąsienic szkodliwych motyli.
Wrotycz wypędzi szkodniki z ogrodu
Preparaty z wrotyczu możemy stosować już wczesną wiosną do zwalczania zimujących form szkodników, np. przędziorków czy jaj mszyc znajdujących się na krzewach i drzewach. Są stosowane również do zwalczania chorób roślin użytkowych, m.in. mączniaków prawdziwych i rdzy.
Jak przygotować preparat z wrotyczu?
Do sporządzania preparatów z wrotyczu zbiera się zielone części roślin oraz baldachy kwiatów. Ziele zbieramy w okresie kwitnienia, czyli do połowy września. Suszymy je w przewiewnym pomieszczeniu w temperaturze około 35°C, a uzyskany susz przechowujemy w szczelnych naczyniach. Latem stosujemy preparaty sporządzone ze świeżych roślin, a susz pozostawiamy do wiosennych zabiegów. Z wrotyczu przygotowujemy gnojówki, wyciągi, napary i wywary, o których napiszemy wiosną.
- Wrotycz jest uciążliwym chwastem, ale jego właściwości mają zastosowanie w ekologicznej ochronie roślin
Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska