Co można zrobić z żywokostu?
Zbieramy całe rośliny wraz z korzeniami na nastawianie preparatów do stosowania pod rośliny lub do oprysku. Ziele możemy również przeznaczyć na susz do produkcji płynów do stosowania wczesnowiosennego, gdy jeszcze nie ma świeżego ziela.
Gnojówka z żywokostu
Z ziela żywokostu możemy sporządzić gnojówkę, wyciąg i wywar. Gnojówkę przygotowujemy z 1 kg ziela zalanego 10 litrami wody. Gdy ustanie fermentacja, czyli zginie piana z powierzchni, stosujemy do pryskania roślin uprawnych. Gnojówką w stosunku 1:5 pryskamy rośliny profilaktycznie bądź przy porażeniu mszycami. W stosunku 1:10 podlewamy zagonki z uprawami przez cały okres wegetacji w celu pobudzenia roślin do wzrostu.
Wyciąg z żywokostu
Wyciąg przygotowujemy z 1 kg świeżego ziela lub 150 g suszonego. Zalewamy 10 litrami wody i pozostawiamy na 24 godz. Stosujemy do podlewania upraw, a także pryskania roślin w celu dostarczenia im potasu. Można również przygotować owadobójczy wywar z żywokostu. W tym celu 1 kg ziela zalewamy 10 litrami wody i moczymy przez 12 godz. Następnie nastaw gotujemy przez 1 godz. na małym ogniu. Po wystudzeniu pryskamy nim rośliny zaatakowane przez miodówki, mszyce i szkodniki roślin kapustnych.
Małgorzata Wyrzykowska