Przepis 1: Wielkanocny żurek z jajkiem i pulpecikami
Składniki na zakwas do barszczu: 5 łyżek mąki żytniej razowej, 0,5 l wody, 4 ząbki czosnku przekrojone na pół, liście laurowe, majeranek.
Składniki na żur: 2 l wywaru z wędzonki, sól, pieprz, 3 liście laurowe, majeranek, 5 łyżek śmietany, jaja.
Składniki na pulpety: 300 g dowolnego mięsa mielonego, 1/2 szkl. mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, jajko.
Wykonanie: Przygotować pulpety. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Formować małe kuleczki, obtaczać w mące, smażyć na oleju. Do gorącego wywaru z wędzonki dodać przyprawy i zakwas. Na koniec gotowania dodać śmietanę i doprawić. Żurek podawać z gotowanym jajkiem i pulpetami.
Składniki: 5 jajek, 1 pęczek koperku, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 1 bułka tarta, olej.
Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną, ostrym nożem przekroić na połówki. Delikatnie wyjąć żółtko i białko, drobno je posiekać. Podobnie uczynić z koperkiem. Jajka wymieszać z koperkiem, dodać masło. Gotowym farszem napełniać skorupki. Posypać bułką tartą. Układać na rozgrzanym oleju stroną z bułką tartą do dołu. Smażyć 5 minut na złoty kolor.
Przepis 3: Zaparzana babka drożdżowa
Składniki: 1/2 kostki drożdży, 1 szkl. mleka + 4 łyżki mleka, 0,5 kg mąki pszennej, 100 g rodzynek, 1/2 kostki stopionego masła, 5 żółtek, 100 g pudru, szczypta soli, kilka kropli ekstraktu waniliowego.
Wykonanie: Drożdże wymieszać z 4 łyżkami ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę i odcedzić na sicie. 1 szklankę mąki zalać szklanką gorącego mleka. Wymieszać łyżką, a kiedy ostygnie, wyrobić ręką. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do zaparzonej mąki dodawać po kolei resztę mąki, drożdże, masę z żółtek, rodzynki, sól, ekstrakt oraz, na samym końcu, stopione masło. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Zagnieść ponownie i przełożyć do formy. Piec ok. 35–40 min w temp. 170°C. Po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Przepis 4: Łopatka faszerowana pieczarkami
Składniki: 1,5 kg łopatki, 500 g pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, curry, majeranek, masło klarowane, olej rzepakowy do smażenia, musztarda.
Wykonanie: Łopatkę rozkroić, aby powstał duży płat, rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem, majerankiem, posmarować musztardą. Cebulę bardzo drobno pokroić, pieczarki zetrzeć na tarce, wszystko podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i curry. Na mięso ułożyć pieczarki, zwinąć i związać sznurkiem. Nasmarować tłuszczem, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec 30 minut, obrócić na drugą stronę, zalać wrzątkiem. Piec przez kolejne 1,5 godziny, co jakiś czas obracając mięso. Mięso wyłożyć do przestudzenia.
Przepis 5: Jajka po szkocku
Składniki: 500 g mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, sól, pieprz, 8 jajek, bułka tarta, olej do smażenia.
Wykonanie: 6 jajek ugotować na twardo. Delikatnie obrać. Mięso zmielić na drobnym sitku na gładką masę wraz z czosnkiem i cebulą. Dodać do mięsa 2 jajka, przyprawy i dobrze wymieszać. Masę mięsną lekko rozpłaszczać w dłoniach, układać jajko i zlepiać, tak aby powstała kula. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu. Układać na ręczniku papierowym. Gdy jajka przestygną, kroić na połówki.
Przepis 6: Gotowany pasztet pietruszkowy
Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, sól, pieprz, 3 jajka, pęczek pietruszki, 1 szkl. kaszy manny.
Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, przyprawy, jajka, posiekaną pietruszkę oraz kaszę mannę. Masę dobrze wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć gazą/pieluchą. Wyłożyć na nią mięso. Delikatnie wyjąć, ciasno zwinąć, delikatnie przełożyć do garnka wyłożonego drewnianymi patyczkami. Zalać wrzątkiem i gotować ok. 50 min.
Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Przepis 2: Jajka w skorupkach
Składniki: 5 jajek, 1 pęczek koperku, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 1 bułka tarta, olej.
Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną, ostrym nożem przekroić na połówki. Delikatnie wyjąć żółtko i białko, drobno je posiekać. Podobnie uczynić z koperkiem. Jajka wymieszać z koperkiem, dodać masło. Gotowym farszem napełniać skorupki. Posypać bułką tartą. Układać na rozgrzanym oleju stroną z bułką tartą do dołu. Smażyć 5 minut na złoty kolor.
Przepis 3: Zaparzana babka drożdżowa
Składniki: 1/2 kostki drożdży, 1 szkl. mleka + 4 łyżki mleka, 0,5 kg mąki pszennej, 100 g rodzynek, 1/2 kostki stopionego masła, 5 żółtek, 100 g pudru, szczypta soli, kilka kropli ekstraktu waniliowego.
Wykonanie: Drożdże wymieszać z 4 łyżkami ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę i odcedzić na sicie. 1 szklankę mąki zalać szklanką gorącego mleka. Wymieszać łyżką, a kiedy ostygnie, wyrobić ręką. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do zaparzonej mąki dodawać po kolei resztę mąki, drożdże, masę z żółtek, rodzynki, sól, ekstrakt oraz, na samym końcu, stopione masło. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Zagnieść ponownie i przełożyć do formy. Piec ok. 35–40 min w temp. 170°C. Po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Przepis 4: Łopatka faszerowana pieczarkami
Składniki: 1,5 kg łopatki, 500 g pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, curry, majeranek, masło klarowane, olej rzepakowy do smażenia, musztarda.
Wykonanie: Łopatkę rozkroić, aby powstał duży płat, rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem, majerankiem, posmarować musztardą. Cebulę bardzo drobno pokroić, pieczarki zetrzeć na tarce, wszystko podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i curry. Na mięso ułożyć pieczarki, zwinąć i związać sznurkiem. Nasmarować tłuszczem, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec 30 minut, obrócić na drugą stronę, zalać wrzątkiem. Piec przez kolejne 1,5 godziny, co jakiś czas obracając mięso. Mięso wyłożyć do przestudzenia.
Przepis 5: Jajka po szkocku
Składniki: 500 g mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, sól, pieprz, 8 jajek, bułka tarta, olej do smażenia.
Wykonanie: 6 jajek ugotować na twardo. Delikatnie obrać. Mięso zmielić na drobnym sitku na gładką masę wraz z czosnkiem i cebulą. Dodać do mięsa 2 jajka, przyprawy i dobrze wymieszać. Masę mięsną lekko rozpłaszczać w dłoniach, układać jajko i zlepiać, tak aby powstała kula. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu. Układać na ręczniku papierowym. Gdy jajka przestygną, kroić na połówki.
Przepis 6: Gotowany pasztet pietruszkowy
Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, sól, pieprz, 3 jajka, pęczek pietruszki, 1 szkl. kaszy manny.
Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, przyprawy, jajka, posiekaną pietruszkę oraz kaszę mannę. Masę dobrze wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć gazą/pieluchą. Wyłożyć na nią mięso. Delikatnie wyjąć, ciasno zwinąć, delikatnie przełożyć do garnka wyłożonego drewnianymi patyczkami. Zalać wrzątkiem i gotować ok. 50 min.
Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala