Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i jaja, śmietanę oraz sól. Dobrze wyrobić ciasto, a pod koniec dodać do niego rum. Gdy będzie jednolite i gładkie, cienko je rozwałkować. Wykrawać po 4 różnej wielkości krążki na każdą różę. Każdy krążek naciąć w czterech miejscach. Układać je na sobie od największego do najmniejszego, zlepiając ich środki odrobiną białka i dociskając, by dobrze się zlepiły. Róże omieść z mąki i smażyć w głębokim tłuszczu jak faworki. Po usmażeniu osączyć i udekorować środek róży dowolną konfiturą.
Składniki: 3 szkl. mąki, 3 łyżki masła, 6 żółtek, 2 całe jaja, 4–5 łyżek śmietany, szczypta soli, 1/2 kieliszka rumu; olej lub smalec do smażenia.
Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i jaja, śmietanę oraz sól. Dobrze wyrobić ciasto, a pod koniec dodać do niego rum. Gdy będzie jednolite i gładkie, cienko je rozwałkować. Wykrawać po 4 różnej wielkości krążki na każdą różę. Każdy krążek naciąć w czterech miejscach. Układać je na sobie od największego do najmniejszego, zlepiając ich środki odrobiną białka i dociskając, by dobrze się zlepiły. Róże omieść z mąki i smażyć w głębokim tłuszczu jak faworki. Po usmażeniu osączyć i udekorować środek róży dowolną konfiturą.