StoryEditorWiadomości rolnicze

Pączki pieczone

01.02.2016., 13:02h
Składniki: 370 g mąki pszennej, 170 g masła, 100 ml mleka, 3 jaja, 50 g świeżych drożdży, 50 g cukru, 3/4 łyżeczki soli, 1 jajo, ulubiony dżem, cukier puder, sok z połowy cytryny, kolorowe posypki cukrowe, duże papilotki.

Wykonanie: Letnie mleko łączymy z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczyn zaczął pracować. Mąkę, cukier, jaja, stopione i ostudzone masło, sól i cukier łączymy z zaczynem i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i lśniące. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagniatamy, a potem rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wycinamy kółka i na rozpłaszczone nakładamy dżem. Ciasto zlepiamy, formujemy kulkę i wkładamy w papilotkę. Pączki odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Roztrzepujemy jajo z ciepłą wodą i smarujemy pączki. Pieczemy 13–15 minut do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym chwilę wcześniej do temp. 180°C. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder łączymy z sokiem i ucieramy lukier. Polewamy nim pączki, a potem posypujemy je posypką.

Warszawa
5°C
Zachmurzenie duże
wi_00
pon.
wi_00
6°C
1°C
wt.
wi_00
9°C
-2°C
śr.
wi_00
10°C
1°C
czw.
wi_00
7°C
2°C
pt.
wi_00
10°C
6°C
07. kwiecień 2025 17:26