
Wykonanie: Letnie mleko łączymy z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczyn zaczął pracować. Mąkę, cukier, jaja, stopione i ostudzone masło, sól i cukier łączymy z zaczynem i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i lśniące. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagniatamy, a potem rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wycinamy kółka i na rozpłaszczone nakładamy dżem. Ciasto zlepiamy, formujemy kulkę i wkładamy w papilotkę. Pączki odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Roztrzepujemy jajo z ciepłą wodą i smarujemy pączki. Pieczemy 13–15 minut do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym chwilę wcześniej do temp. 180°C. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder łączymy z sokiem i ucieramy lukier. Polewamy nim pączki, a potem posypujemy je posypką.