Wykonanie: Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki wsypać do miski, dodać jaja, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać tłuszcz i wyrobić ponownie. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto na pączki ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość 1 cm, szklanką wycinać kółka. Następnie rozpłaszczać w dłoni, nakładać łyżeczką masę makową, zlepiać, formować kulkę i odłożyć na papilotkę dołem w miejscu zlepiania (najlepiej układać pączki w papilotkach w dużych foremkach na muffiny). Piekarnik rozgrzać do 180°C, w miseczce roztrzepać jajo z odrobiną ciepłej wody, smarować pączki i posypać je suchym makiem. Piec około 15 minut do ładnego zrumienienia.