Wykonanie: Kurki zalewamy wodą i gotujemy (ok. 20 minut). Mięso kroimy na małe kawałki i wkładamy do dużego garnka. Na spodzie układamy boczek, następnie mięso i cebule. Zagotowujemy na dużym ogniu z przyprawami, dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa (ok. 1 godziny). Mięso odcedzamy, studzimy i trzykrotnie mielimy. Kurki drobno kroimy. Dodajemy jajka, przyprawy i mieszamy. Przekładamy do formy i lekko dociskamy. Posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 60 min w temp. 180°C.
Składniki: 200 g kurek, 500 g mięsa drobiowego, 200 g surowego boczku lub podgardla, 2 cebule, 3 jajka, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, sól, pieprz, bułka tarta, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego.