Wykonanie
Mięso pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego garnka. Boczek ułożyć na spód, następnie mięso drobiowe i cebulę. Zagotować na dużym ogniu z przyprawami, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1 godz.
Mięso odcedzić, ostudzić i trzykrotnie zmielić. Dodać jajka, przyprawy i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 min w temp. 180°C. W tym czasie przygotować sos.
Porzeczki zagotować z cukrem, dodać żurawinę, chrzan, wino i wymieszać. Podgotować razem, na koniec dodać sok z pomarańczy i z cytryny. Doprawić. Utrzeć blenderem, podawać z upieczonym, przestudzonym pasztetem.
Przepisy i zdjęcia - Katarzyna Kosmala
Mięso odcedzić, ostudzić i trzykrotnie zmielić. Dodać jajka, przyprawy i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 min w temp. 180°C. W tym czasie przygotować sos.
Porzeczki zagotować z cukrem, dodać żurawinę, chrzan, wino i wymieszać. Podgotować razem, na koniec dodać sok z pomarańczy i z cytryny. Doprawić. Utrzeć blenderem, podawać z upieczonym, przestudzonym pasztetem.
Przepisy i zdjęcia - Katarzyna Kosmala