Składniki na placki pieczone z cukinii, kaszy jaglanej i sezamu
- 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii,
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 4 łyżki ziaren sezamu,
- 1 cebula,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Jak przygotować danie?
Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie w proporcji 2 : 1, czyli w jednej szklance wody. Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni.
Cukinię wymieszać z sezamem, jajkami, ugotowaną kaszą jaglaną, posiekaną w drobną kostkę cebulą oraz przyprawami.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje farszu i piec w piekarniku 25–30 minut, aż placuszki się zrumienią. Można podawać z sosem czosnkowym.
Katarzyna Kosmala
Cukinię wymieszać z sezamem, jajkami, ugotowaną kaszą jaglaną, posiekaną w drobną kostkę cebulą oraz przyprawami.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje farszu i piec w piekarniku 25–30 minut, aż placuszki się zrumienią. Można podawać z sosem czosnkowym.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia:Katarzyna Kosmala