Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy tyle ciepłej wody, aby ciasto było dość elastyczne i dobrze się lepiło. Przygotowujemy farsz. Dynię ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy dynię, oba rodzaje cukru i, często mieszając, podsmażamy. Farsz odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy ser, cynamon i ucieramy. Na stolnicy wałkujemy ciasto, wycinamy szklanką koła, łyżeczką nakładamy farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 5 min od wypłynięcia. Serek waniliowy ucieramy z cynamonem i polewamy nim gorące pierogi.
Składniki na ciasto: 1 kg mąki, 2 łyżki oleju, ciepła woda; składniki na farsz dyniowy: 400 g dyni, 1 kostka sera białego mielonego, cynamon, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru, najlepiej brązowego, 1 łyżka masła klarowanego; serek waniliowy do polania pierogów.