Wykonanie: Składniki na marynatę ucieramy w moździerzu i wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Skórę na piersiach nacinamy w kratkę. Piersi gęsi obtaczamy w przygotowanej marynacie, ale tylko od strony mięsa. Odstawiamy do lodówki na dobę. Następnie mięso smażymy na patelni skórą do dołu, aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu. Po kilku minutach smażenia, gdy skóra ładnie się zrumieni, przekładamy pierś do naczynia. Całą zawartość tłuszczu z patelni przelewamy do miseczki. Piersi układamy na suchej już patelni mięsem do dołu i przesmażamy. Zapieczone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlewamy kompot z wiśni, wino i wrzucamy rozmaryn. Dodajemy szczyptę przyprawy do piernika, miód i ocet balsamiczny. Gotujemy. Całość przelewamy do naczynia z przesmażonymipiersiami i podlewamy niewielką ilością tłuszczu, który pozostał z wytopienia skóry.
Przepis nadesłał: Mateusz Wiecki (Dalwin)