Na nadzienie:
250 g twarogu, 250 g świeżego szpinaku, pęczek młodej cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 100 g pikantnego sera (np. typu parmesan), szczypta otartej gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Dodatkowo:
trochę mąki do rozwałkowania, masło do posmarowania.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Oczyszczone, umyte cebulki i obrany czosnek pokroić w cieniutkie plasterki i krótko podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Przełożyć do miski i odstawić.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć kwadraty i posmarować je cienką warstwą rozpuszczonego masła. Układać kwadraty jeden na drugim, w czterech warstwach. Ostatni kwadrat posmarować masłem i nałożyć na środek nadzienie. Brzegi ciasta zebrać, uformować saszetkę i końcówkę zawiązać sznurkiem bawełnianym. Posmarować wierzch masłem i posypać resztą sera.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20–25 minut aż saszetki się przyrumienią.
Pomysł, wykonanie, tekst i zdjęcia: H.H., G.B, W.H.