
Na nadzienie:
250 g twarogu, 250 g świeżego szpinaku, pęczek młodej cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 100 g pikantnego sera (np. typu parmesan), szczypta otartej gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Dodatkowo:
trochę mąki do rozwałkowania, masło do posmarowania.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Oczyszczone, umyte cebulki i obrany czosnek pokroić w cieniutkie plasterki i krótko podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Przełożyć do miski i odstawić.
Twaróg doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką i połową startego sera. Połączyć ze szpinakiem. Ciasto rozwałkować na odrobinie mąki na bardzo cienką warstwę, pokroić na kwadraty wielkości ok. 20 cm. Rozpuścić masło.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć kwadraty i posmarować je cienką warstwą rozpuszczonego masła. Układać kwadraty jeden na drugim, w czterech warstwach. Ostatni kwadrat posmarować masłem i nałożyć na środek nadzienie. Brzegi ciasta zebrać, uformować saszetkę i końcówkę zawiązać sznurkiem bawełnianym. Posmarować wierzch masłem i posypać resztą sera.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20–25 minut aż saszetki się przyrumienią.

Pomysł, wykonanie, tekst i zdjęcia: H.H., G.B, W.H.