Wykonanie: Drożdże rozcieramy, dodajemy mleko i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy i nacinamy równo z dwóch stron, tak aby powstało tyle samo pasków po prawej i po lewej stronie. Szpinak drobno kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym, dodajemy czosnek, doprawiamy. Na środek ciasta wykładamy plasterki wędliny, mozzarelli oraz podsmażony szpinak. Posypujemy solą i pieprzem. Łączymy ze sobą paski ciasta – lewy z prawym – aż do wykorzystania pasków. Powstałe ciasto smarujemy białkiem. Zapiekamy we wcześniej (10 minut) rozgrzanym do temperatury 180°C piekarniku około 25 minut.
Składniki na ciasto: 1/2 szkl. mleka, 50 g drożdży, 6 łyżek oleju, 1 żółtko, 1 płaska łyżeczka soli, 2 szkl. mąki.
Składniki na farsz: 300 g szpinaku, 1 ser mozzarella, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki masła klarowanego lub oleju, sól, pieprz, 5 plasterków szynki; 1 białko jajka.