StoryEditorPrzepisy

Placki z dynią na słodko

28.09.2018., 11:09h
Składniki: 1 mały kubek jogurtu naturalnego (200 ml), 3/4 szkl. puree z dyni, 2 jajka, 1 1/2 szkl. mąki, 2 łyżki stopionego masła, 3 łyżki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, szczypta soli, tłuszcz do smażenia.


Wykonanie



Dynię przekroić na pół i upiec w piekarniku środkiem do dołu, tak aby od góry była skórka. Piec ok. 30 minut, ostudzić i delikatnie wyjąć ze skórki. Odmierzyć potrzebną ilość dyni, dodać jogurt, jajka, masło i wymieszać.

Dodać suche składniki: cukier oraz proszek do pieczenia wymieszany z mąką i solą. Wszystkie składniki wymieszać, powinno wyjść dość gęste ciasto. Jeśli jest za rzadkie, należy podsypać więcej mąki.

Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta i smażyć placki. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.



Katarzyna Kosmala
Warszawa
14°C
Deszcz
wi_00
czw.
wi_00
22°C
12°C
pt.
wi_00
15°C
5°C
sob.
wi_00
14°C
2°C
niedz.
wi_00
14°C
1°C
pon.
wi_00
18°C
5°C
24. kwiecień 2025 22:33