StoryEditorPrzepisy

Placki z dynią na słodko

28.09.2018., 11:09h
Składniki: 1 mały kubek jogurtu naturalnego (200 ml), 3/4 szkl. puree z dyni, 2 jajka, 1 1/2 szkl. mąki, 2 łyżki stopionego masła, 3 łyżki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, szczypta soli, tłuszcz do smażenia.


Wykonanie



Dynię przekroić na pół i upiec w piekarniku środkiem do dołu, tak aby od góry była skórka. Piec ok. 30 minut, ostudzić i delikatnie wyjąć ze skórki. Odmierzyć potrzebną ilość dyni, dodać jogurt, jajka, masło i wymieszać.

Dodać suche składniki: cukier oraz proszek do pieczenia wymieszany z mąką i solą. Wszystkie składniki wymieszać, powinno wyjść dość gęste ciasto. Jeśli jest za rzadkie, należy podsypać więcej mąki.

Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta i smażyć placki. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.



Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 21:15