Wykonanie: Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać jajka, sól, pieprz i wymieszać. Usmażyć placuszki na rumiany kolor. Wymieszać składniki na sos czosnkowy. Na każdy placek nałożyć kleks sosu i ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i cebulką. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki: 1 mała cukinia, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia, kilka pomidorków koktajlowych, cebula ze szczypiorkiem; składniki na sos czosnkowy: kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego, kilka łyżek majonezu, przeciśnięte przez praskę 2–3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, po szczypcie cukru, soli i pieprzu.
Wykonanie: Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać jajka, sól, pieprz i wymieszać. Usmażyć placuszki na rumiany kolor. Wymieszać składniki na sos czosnkowy. Na każdy placek nałożyć kleks sosu i ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i cebulką. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.