Na szczęście pomidory to warzywo, którego u nas dostatek, i to przez kilka dobrych miesięcy. Korzystajmy z tego źródła potasu i przyrządzajmy z niego nie tylko zupy i sosy, ale też wieloskładnikowe dania. Orzeźwiający smak pomidora świetnie sprawdzi się w przekąskach.
Składniki:
2 większe, twarde pomidory, 4 jajka, 2 łyżki majonezu, pęczek pietruszki, 1 cebula, żółty ser, sól, pieprz.
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Podobnie cebulę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Połączyć jajka z cebulą, pietruszką, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, wymieszać. Pomidory pokroić na grubsze plastry, na każdym ułożyć pastę jajeczną.
Posypać obficie serem startym na małych oczkach. Można schłodzić przed podaniem.
Katarzyna Kosmala