Topinambur pieczony z pieczarkami, kurczakiem, papryką z ziołami prowansalskimi
Składniki potrzebne do przygotowania potrawy
- 1 filet z kurczaka
- 8 pieczarek
- ok. 10 bulw topinamburu
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej
Jak przygotować potrawę?
Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Topinambur wyszorować lub obrać i pokroić na ćwiartki, podobnie pokroić pieczarki. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki posypać przyprawami, polać olejem, wymieszać. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C, aż warzywa i mięso się zrumienią.
- Propozycja podania
Zupa krem z topinamburu
Co jest potrzebne do przygotowania zupy?
- 500 g topinamburu
- sól, pieprz
- 1 i 1/2 l rosołu lub bulionu
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kalafiora
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- ok. 10 pieczarek
- 2 łyżki masła klarowanego
- tymianek
Jak przygotować zupę z topinamburu?
Topinambur obrać, oczyścić. Kalafior podzielić na różyczki. Oba warzywa przełożyć do garnka, zalać rosołem i gotować do miękkości. W tym czasie cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać do gotujących się warzyw. Całość utrzeć blenderem, doprawić do smaku i dodać śmietankę. Pieczarki posiekać i poddusić na maśle. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zupę podawać z pieczarkami.
- Propozycja podania zupy
Roladki z boczku i topinamburu
Składniki potrzebne do wykonania potrawy?
- kilka bulw topinamburu
- kilka cienkich plasterków boczku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie potrawy
Topinambur dobrze umyć albo obrać, pokroić na ćwiartki albo na połówki. Każdą posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem. Każdy kawałek zawinąć w boczek. Ułożyć w formie do zapiekania i piec 20–25 minut.
- Propozycja podania
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala