
Składniki potrzebne do przyrządzenia dania
- 14–16 ziemniaków,
- 400 g wędzonej szynki (mogą być już gotowe kostki szynki),
- 1 duża cebula,
- 2 łyżeczki soli,
- 0,5–1 łyżeczki białego lub czarnego pieprzu,
- 200–300 ml mleka,
- 300 ml śmietany.
Jak przygotować zapiekankę?
Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić je na bardzo cienkie paski lub skorzystać ze specjalnej tarki. Szynkę pokroić w kostkę.
Wyłożyć połowę ziemniaków na dno posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, następnie drobno pokrojoną cebulę i szynkę oraz przyprawy. Na wierzch wyłożyć resztę ziemniaków. Polać wszystko śmietaną i mlekiem.
Piec zapiekankę w piekarniku na środkowym poziomie w temperaturze 225°C około 1–1,5 godziny (w zależności od grubości pasków ziemniaków).