Składniki potrzebne na gruszki w cieście z pilznera
Składniki na gruszki w syropie:
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- skórka z 1 umytej i sparzonej cytryny (cienko obrana i pokrojona w paseczki),
- sok z 1 cytryny,
- 3 duże, jędrne, obrane, przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki.
Składniki na ciasto piwne:
- 1 i 1/4 szklanki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 szklanka piwa typu pilzner,
- 1 duże,
- ubite jajko,
- 2 l oleju,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania deseru
W dużym garnku zmieszać litr wody z sokiem pomarańczowym, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Zagotować, a gdy cukier się rozpuści, na dnie ułożyć obok siebie połówki gruszek, płaską stroną ku górze.
Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, czuwając, by owoce były wciąż jędrne (nie mogą się rozpadać!). Ostudzić w powstałym syropie, pokroić w niewielką kostkę. Syrop pogotować jeszcze przez 10 minut na dużym ogniu, by go zredukować.
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Jajko rozbełtać ze szklanką piwa, po czym wymieszać z mąką. Kawałki gruszek maczać w cieście i smażyć partiami (po 2 minuty) na bardzo gorącym oleju. Odsączyć na papierze. Gruszki podawać skropione syropem i posypane cukrem pudrem.