Kwiatek z musem z białej czekolady
Składniki:
Na ciasto:
- 100 g masła,
- 150 g cukru,
- 3–4 jajka,
- 125 g mąki,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Na mus:
- 100 g białej czekolady,
- 250 g serka mascarpone,
- 250 g białego kremowego serka (np. typu Turek),
- trochę soku z cytryny,
- 150 ml soku pomarańczowego do nasączania.
Dodatkowo: tłuszcz i mąka do formy, cukier puder do oprószenia.
Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 160°C. Masło ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Powoli dodawać jajka, na końcu dosypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie przemieszać. Przelać ciasto do natłuszczonej, wysypanej mąką formy i piec w temperaturze 160°C przez ok. 50 min.
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić powoli w gorącej kąpieli wodnej, często mieszając. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić i dodać oba serki. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Ciasto przekroić na 2 poziome warstwy.
Nasączyć sokiem pomarańczowym i przełożyć musem. Odstawić na min. 1 dzień do lodówki, aby warstwy i smaki się połączyły.
Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.