Składniki na kurki curry
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- szczypta chili
- 500 g kurek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 por
- 400 ml mleczka kokosowego
Jak przygotować kurki w wydaniu curry?
Kurki oczyścić, zalać wodą (około 1,5 litra) i gotować około 15 minut. Cebulę posiekać w kostkę, a por na plastry i podsmażyć na maśle klarowanym, dodać do kurek. Papryki pokroić w kostkę i dodać do kurek. Dodać wszystkie przyprawy oraz mleczko kokosowe i zagotować. Podawać gorące, można posypać świeżym koperkiem.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala