Co jest potrzebne do przygotowania burgerów z kalafiora i indyka?
- 400 g mięsa z indyka
- 1/2 pora
- 300 g kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 6 łyżek bułki tartej
Jak przygotować burgery?
Mięso zemleć w maszynce. Na patelni podsmażyć posiekanego pora. Dodać kalafiora pokrojonego w kosteczkę lub startego na dużych oczkach na tarce. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz przyprawy. Szklić warzywa na maśle ok. 10 minut, a następnie zalać bulionem i gotować ok. 10 minut, aż zmiękną. Odparować wodę, rozgnieść lub rozdrobnić blenderem warzywa i połączyć je z mięsem. Uformować kotleciki, obsypać bułką tartą i smażyć na grillowej patelni z każdej strony.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala