Składniki do przygotowania grillowanej karkówki z bobem i ziołami
- 1 kg karkówki,
- 4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Składniki na marynatę:
- ½ szkl. oleju,
- 3 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sól, pieprz;
- 300 g bobu,
- natka pietruszki,
- mięta,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- szczypiorek.
Jak przygotować danie?
Karkówkę pokroić na plastry. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć mięso.
Trzy ząbki czosnku pokroić w plastry i przełożyć nim mięso, a następnie schłodzić je w lodówce (najlepiej całą noc). Grillować przez kilka minut z każdej strony, aż będzie miękkie.
Bób ugotować do miękkości, odcedzić. Obrać ze skórki, część rozgnieść widelcem, dodać ząbek czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, sól, pieprz, posiekany szczypiorek, miętę i pietruszkę.
Mięso podawać z bobem, posypane połówkami bobu oraz świeżymi ziołami.
Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.